Οι λόγοι για τους οποίους οι Ισραηλινοί αποφάσισαν τη χερσαία εισβολή
Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι οι άμαχοι έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 13:00 να κατευθυνθούξν προς το νότο χωρίς προβλήματα, για να αποφύγουν την χερσαία επίθεση του Ισραήλ στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα μόνο δρόμο από την Μπέιτ Χανούν προς την Χαν Γιουνίς, προσθέτοντας ότι ο στρατός δεν θα στοχεύει τη συγκεκριμένη διαδρομή κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών.
Πρόκειται για το τρίτο τελεσίγραφο που δίνει ο ισραηλινός στρατός από την Παρασκευή που έδωσε εντολή στους αμάχους της Γάζας να μετακινηθούν από τον βορρά προς τον νότο.
Η Γάζα ωθείται σε μια άβυσσο, δήλωσε στο BBC η διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA.
Δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο πόσοι άνθρωποι μετακινούνται από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας προς τα νότια, αλλά σύμφωνα με την υπηρεσία παροχής βοήθειας του ΟΗΕ που δρα εντός της επικράτειας, πρόκειται για μια νέα «Έξοδο».
«Αυτό είναι το χειρότερο που έχουμε δει ποτέ, αυτό αγγίζει πάτο. Αυτή είναι η Γάζα που σπρώχνεται σε μια άβυσσο, υπάρχει τραγωδία που εκτυλίσσεται καθώς ο κόσμος παρακολουθεί. Αυτό είναι η Γάζα» δήλωσε η Juliette Touma και πρόσθεσε: «Ο κόσμος φεύγει. Όσοι μπορούν, με τα αυτοκίνητά τους, άλλοι περπατούν, άλλοι κουβαλούν στρώματα. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος».
Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισκέφθηκε το Σάββατο στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας. Το γραφείο του, έδωσε στη δημοσιότητα και ένα βίντεο από τη συνάντηση αυτή στην οποία ο Νετανιάχου ακούγεται να ρωτά τους φαντάρους: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται»…
Οι ισραηλινές βόμβες «πέφτουν βροχή» στη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο, όταν η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ. Μέχρι την Τετάρτη, οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις κινούνταν προς τα σύνορα με τη Γάζα, συγκεντρώνοντας εξοπλισμό και δυνάμεις για να προετοιμάσουν το έδαφος για μια χερσαία επίθεση στον εξαθλιωμένο θύλακα. «Ξεκινήσαμε την επίθεση από αέρος. Αργότερα, θα έρθουμε και από το έδαφος», είπε ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant στους ισραηλινούς στρατιώτες αυτή την εβδομάδα κοντά στη Γάζα. Το Ισραήλ κάλεσε επίσης 350.000 έφεδρους, οι οποίοι, όταν παρουσιαστούν όλοι για υπηρεσία, θα τριπλασιάσουν το μέγεθος της μαχητικής δύναμης του Ισραήλ. Καθώς πραγματοποιείται η συσσώρευση, εμφανίζεται ένα ερώτημα – τι ελπίζει να κερδίσει το Ισραήλ από μια χερσαία εισβολή;
Οι νέοι στόχοι
Η πολύπλευρη επίθεση των Ταξιαρχιών Κασάμ αιφνιδίασε τους Ισραηλινούς, κάτι που έχει να συμβεί από τον πόλεμο του Οκτωβρίου του 1973 πριν από 50 χρόνια. «Ο στόχος του Ισραήλ για μια χερσαία εισβολή είναι να καταστρέψει τις υποδομές της Χαμάς και να εξαλείψει εντελώς τις στρατιωτικές δυνατότητές της έτσι ώστε να μην εξαπολύσει ποτέ ξανά οτιδήποτε παρόμοιο με το Σάββατο», δήλωσε στο Al Jazeera ο Yossi Mekelberg, ειδικός για το Ισραήλ στη δεξαμενή σκέψης Chatham House.
Αλλά η στόχευση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς δεν θα ήταν αρκετή για το Ισραήλ, το οποίο θα ήθελε να εξαλείψει την ικανότητα της Χαμάς να κυβερνήσει ξανά τη Γάζα, σύμφωνα με τον Nimrod Goren, ανώτερο συνεργάτη για ισραηλινές υποθέσεις στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής.
Το Ισραήλ θα επιδιώξει να «αλλάξει την εξίσωση και να αναδιατάξει τη δυναμική με τρόπο ώστε η Χαμάς να μην είναι ξανά σε θέση να κυβερνήσει», είπε ο Goren στο Al Jazeera αλλά πρόσθεσε «πως μια τέτοια φιλοδοξία μπορεί να είναι κοντόφθαλμη». Από την πλευρά του ο Zoran Kusovac, στρατηγικός αναλυτής και σύμβουλος, δήλωσε ότι η εξάλειψη της Χαμάς δεν είναι απλώς ένας υψηλός στόχος – αλλά σχεδόν αδύνατος. «Είναι εντελώς αδύνατο, διότι δεν μπορείς να διακρίνεις τους μαχητές από τους πολίτες. Φυσικά, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει πολλούς από αυτούς. Αλλά σε μια κατάσταση πολέμου, είναι πολύ δύσκολο», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Al Jazeera.
Δεν είναι η πρώτη φορά
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ φαίνεται να προσπαθεί να εξοντώσει τη Χαμάς μέσω μιας χερσαίας εισβολής. Προσπάθησε πριν από σχεδόν μια δεκαετία κατά τη διάρκεια της επίθεσής του στη Γάζα το 2014. Το γεγονός ότι το Ισραήλ αποσύρθηκε στις προηγούμενες επιθέσεις πριν ολοκληρωθεί η αποστολή δείχνει ότι αν εξαπολύσει χερσαία εισβολή αυτή τη φορά, θα έχει λιγότερο σκοπό να εξαλείψει τη Χαμάς και περισσότερο να επιδείξει τη στρατιωτική του ισχύ, είπε ο Sami Hamdi, διευθύνων σύμβουλος της International Interest, μιας εταιρείας πολιτικών κινδύνων που επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή.
«Ο πρωταρχικός στόχος του Ισραήλ για μια χερσαία εισβολή είναι να πραγματοποιήσει μια δημόσια επίδειξη δύναμης και ισχύος καθώς ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χρειάζεται κάτι τέτοιο να το παρουσιάσει σε ένα ισραηλινό κοινό που ζητά όλο και περισσότερο την παραίτησή του», δήλωσε στο Al Jazeera ο Hamdi. «Ο Νετανιάχου επιθυμεί πολύ πριν υπάρξει οποιαδήποτε αποκλιμάκωση, να αποκατασταθεί η δημόσια αντίληψη που βλέπει το Ισραήλ ως τη συντριπτική δύναμη και τους Παλαιστίνιους ως μια αδύναμη δύναμη», πρόσθεσε. Αυτή η ισχύς θα επιδειχθεί μέσω της πρόκλησης «μέγιστης ζημίας στους Παλαιστίνιους», ώστε στο μέλλον να υπάρχει υψηλό κόστος για κάθε μορφή αντίστασης, εκτίμησε ο αναλυτής.
Ωστόσο, η Χαμάς που καλεί τον κόσμο να αγνοήσει την εντολή εκκένωσης του Ισραήλ, δείχνει ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί χωρίς μάχη, όπως και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Ταξιαρχιών Κασάμ εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε ο Χαμντί. «Παρά τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις καταστροφικές εικόνες που βλέπουμε, το πείσμα των Παλαιστινίων επιμένει», τόνισε ο Hamdi και συμπλήρωσε: «Συνεχίζουν να αντιστέκονται και οι Ισραηλινοί δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν από πού εκτοξεύονται αυτές οι ρουκέτες, γεγονός που δείχνει κενά στη γνώση των μυστικών υπηρεσιών, τα οποία δεν θα λύσει απαραίτητα μια χερσαία εισβολή»
Ολική εκδίωξη;
Ο Kusovac αναφέρθηκε και σε έναν τρίτο, πιο ακραίο πιθανό στόχο της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ. Την πλήρη εκκένωση του πολιορκημένου θύλακα. «Θα ήθελαν να δημιουργήσουν μια κατάσταση όπως η κατάσταση του 1995 στα κατεχόμενα από τους Σέρβους εδάφη της Κροατίας ή όπως η κατάσταση του περασμένου μήνα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου όλοι φεύγουν», είπε.
Παρόλα αυτά, αυτό θα ήταν δύσκολο, είπε ο Kusovac, επισημαίνοντας ότι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, 100.000 άνθρωποι αποσύρθηκαν στη μητέρα πατρίδα τους, την Αρμενία, αλλά η μητέρα πατρίδα των Παλαιστινίων στη Γάζα είναι η Παλαιστίνη. «Είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει το Ισραήλ, να έχει άλλα δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους στα κατεχόμενα εδάφη ή μέσα στο Ισραήλ», είπε.
Η Αίγυπτος έχει προβληθεί ως πιθανό καταφύγιο, αλλά το Κάιρο έχει απορρίψει την ιδέα, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας. Ωστόσο, επιτρέπει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω των συνόρων της με τη Γάζα. Ο Γκόρεν υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία διάθεση να καταλάβει εκ νέου τον πολιορκημένο θύλακα.
Ο Χάμντι είπε ότι ο λόγος που το ισραηλινό κράτος εγκατέλειψε τη Γάζα το 2005 ήταν αρχικά επειδή έγινε βίαιη και δύσκολα διαχειρίσιμη, αφού οι Ισραηλινοί έδιωξαν τους Παλαιστίνιους από όλα τα κατεχόμενα εδάφη εκεί. «Αντί να τους διοικήσουν και να τους διαχειριστούν, αποφάσισαν απλώς να δημιουργήσουν μια υπαίθρια φυλακή και να μείνουν έξω και να αποκλείσουν την περιοχή», συνέχισε ο Hamdi, επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ πιθανότατα θα προτιμήσει τη συνέχιση αυτής της διευθέτησης.
Αλλαγή διακυβέρνησης στη Γάζα
Ο Γκόρεν δήλωσε ότι, δεδομένων των μεταβλητών, το επιθυμητό αποτέλεσμα της χερσαίας εισβολής θα είναι πιθανότατα η εγκατάσταση μιας ενιαίας παλαιστινιακής ηγεσίας. Εάν η Χαμάς εξουδετερωθεί, εξήγησε, η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία κυβερνά τώρα την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μπορεί να επεκτείνει τη δικαιοδοσία της και στη Γάζα.
«Οι καιροί του πολέμου θα πρέπει τελικά να οδηγήσουν σε καιρούς ειρήνης», δήλωσε ο Γκόρεν. «Ακόμα κι αν φαίνεται λίγο τραβηγμένο αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι αυτός θα είναι ο στόχος όλων των πλευρών» συμπλήρωσε. Ωστόσο, ίσως είναι πολύ νωρίς για να διαμορφωθούν σταθερές θεωρίες, δήλωσε ο Χαμντί, «κυρίως επειδή πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση». «Νομίζω ότι υπάρχει ακόμα το σοκ τώρα στο Τελ Αβίβ ότι τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι υποτίθεται ότι ήταν οι πιο αδύναμοι, πραγματοποίησαν την πιο ισχυρή επίθεση στο ίδιο το Ισραήλ», κατέληξε.