Πιθανολογείται ότι κάποιους τους κρατάει ομήρους η Χαμάς
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο σήμερα για τέσσερα παιδιά μεταξύ των 17 Γάλλων πολιτών η τύχη των οποίων εξακολουθεί να αγνοείται μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με δύο συμμετέχοντες.
Η γαλλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τουλάχιστον 12 Γάλλοι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ και ότι 17 άλλοι φέρονται ως αγνοούμενοι, ανάμεσά τους παιδιά που "πιθανόν απήχθησαν" από τη Χαμάς.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Γάλλων πολιτών που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ αυξήθηκε σε 12. "Θα θρηνήσουμε έναν νέο θάνατο, ο οποίος αυξάνει σε 12 τον αριθμό των Γάλλων νεκρών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις" στο Ισραήλ, δήλωσε η Αν-Κλερ Λεζάντρ σε ενημέρωση του Τύπου, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν έχει "κανένα νέο από 17 συμπατριώτες, η εξαφάνιση των οποίων κρίνεται πολύ ανησυχητική".
Η εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ένα μέρος αυτών πιθανόν κρατείται σε ομηρεία από τη Χαμάς, ανάμεσά τους παιδιά.
«Οι ομηρείες αυτές είναι απολύτως αποτρόπαιες», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία είναι σε «πολύ στενό συντονισμό με τις ισραηλινές αρχές» για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των πολιτών της.
Η Αν-Κλερ Λεζάντρ ανακοίνωσε επίσης ότι η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολονά θα μεταβεί απόψε στο αεροδρόμιο του Παρισιού Σαρλ-ντε-Γκολ για να υποδεχθεί τους πρώτους Γάλλους που επιστρέφουν από το Ισραήλ, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Σχεδόν 150.000 Γάλλοι βρίσκονται στο Ισραήλ, εκ των οποίων 65.000 είναι εγγεγραμμένοι στο γενικό προξενείο του Τελ Αβίβ και 25.000 στο προξενείο της Ιερουσαλήμ", υπενθύμισε η εκπρόσωπος.
Υπενθύμισε επίσης ότι η Γαλλία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ένα ινστιτούτο στη Λωρίδα της Γάζας και μερικές δεκάδες Γάλλους, είναι κυρίως εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα που ζουν σε αυτό το έδαφος.
«Είμαστε σε επαφή με κάθε έναν από αυτούς», πρόσθεσε εξηγώντας ότι "δεν θέλουν να φύγουν όλοι από τη Λωρίδα της Γάζας".
Η εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η γαλλική διπλωματία «ενεργεί ώστε η κατάσταση να μην επιδεινωθεί». «Αυτό περιλαμβάνει το γεγονός ότι δεν θα επιδεινωθεί η κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο όπως και με τη Συρία».