Μιλά για τα «ψέματα» της έρευνας με στόχο την παραπομπή του προέδρου Μπάιντεν
Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται επί ποδός πολέμου για να δυσφημήσει την έρευνα για την παραπομπή σε δίκη με ερώτημα την καθαίρεση, την οποία διεξάγουν οι ρεπουμπλικάνοι σε βάρος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, και ζητάει από τα μέσα ενημέρωσης να καταγγείλουν την «παραπληροφόρηση» – μια έκκληση διόλου συνηθισμένη, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγική, προειδοποιούν παρατηρητές.
Η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε μια επιστολή στα μέσα ενημέρωσης αφού ο ρεπουμπλικανός επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας εναντίον του Μπάιντεν για την παραπομπή του σε δίκη με ερώτημα την καθαίρεση, κατηγορώντας τον δημοκρατικό πρόεδρο ότι τροφοδοτεί μια «κουλτούρα διαφθοράς».
Προς το παρόν οι ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν παράσχει καμιά συγκεκριμένη απόδειξη για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους, σύμφωνα με τους οποίους ο πρόεδρος ωφελήθηκε οικονομικά από τις υποθέσεις του γιού του, του Χάντερ.
Φανερά ενοχλημένος με την κάλυψη των κατηγοριών αυτών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τους διευθυντές σύνταξης των μέσων να «διπλασιάσουν» την προσοχή τους.
Το να καλύπτει κανείς την υπόθεση γράφοντας «οι ρεπουμπλικάνοι λένε αυτό, αλλά ο Λευκός Οίκος λέει το άλλο, δεν προσφέρει υπηρεσία στους Αμερικανούς, οι οποίοι βασίζονται στον ανεξάρτητο Τύπο για να ζητάει λογαριασμό απ’ αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία», αναφέρεται στο υπόμνημα αυτό.
«Στο σύγχρονο κόσμο των μέσων ενημέρωσης, όπου καθημερινά οι ψεύτες και οι παραμυθάδες επιδίδονται σε παραπληροφόρηση και στα ψέματα παντού, από το Facebook μέχρι το Fox», αυτό το είδος της κάλυψης «που αποτυγχάνει να εξηγήσει το αθέμιτο αυτών των ισχυρισμών (…) το μόνο που κάνει είναι να συσκοτίζει την αλήθεια», προστίθεται.
Η επιστολή αυτή συνοδεύεται από ένα φάκελο 14 σελίδων που καταρρίπτει επτά ισχυρισμούς των ρεπουμπλικάνων για την έρευνα, η οποία καταγγέλλεται ως «καθαρά πολιτική και χωρίς αποδείξεις».
Οι απόπειρες στους διαδρόμους να επηρεασθεί η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσής κάθε άλλο παρά σπάνιες είναι. Όμως αυτό το λεπτομερές υπόμνημα θεωρείται από ορισμένους ότι αποτελεί οδηγίες προς τον Τύπο, που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τη μάχη κατά της παραπληροφόρησης πριν από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.
Θεωρήθηκε μια «αρκετά ασυνήθιστη» προσπάθεια ανοικτού επηρεασμού της δημοσιογραφικής κάλυψης από την πλευρά ενός Λευκού Οίκου ο οποίος «υποτιμά τις αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόι Γκάτερμαν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Σίρακιουζ, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
«Αποδιοπομπαίος τράγος»
Στο πολύ πολωμένο πολιτικό τοπίο, ορισμένα μέσα ενημέρωσης είπαν πως το υπόμνημα τα φέρνει σε δύσκολη θέση, καθώς τα εκθέτει σε επιθέσεις όταν αναφέρουν προφανείς ανακρίβειες στην υπόθεση της έρευνας των ρεπουμπλικάνων σε βάρος του Μπάιντεν.
«Τα μέσα ενημέρωσης που επισημαίνουν την αδυναμία του φακέλου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θα φαίνονται τώρα ότι υποκύπτουν στην πίεση του Λευκού Οίκου», εκτιμά ο ενημερωτικός ιστότοπος Axios.
Η επιστολή της κυβέρνησης, είτε το θέλει είτε όχι, «ανοίγει το δρόμο για περισσότερες επιθέσεις εναντίον των μέσων ενημέρωσης και, ακόμη χειρότερα, μπορεί να κάνει τον Τύπο εύκολο αποδιοπομπαίο τράγο για κάθε ανεπιθύμητη συνέπεια της έρευνας για παραπομπή» του Μπάιντεν, έγραψε η Κίμπερλι Άτκινς Στορ, αρθρογράφος της Boston Globe.
Ακόμη κι αν η έρευνα δεν οδηγήσει σε απαγγελία κατηγοριών, το τελικό αποτέλεσμα «θα ενθαρρύνει περαιτέρω επιθέσεις εναντίον των μελών των μέσων ενημέρωσης», σύμφωνα με την ίδια.
Οι θιασώτες της παραπληροφόρησης θα παρουσιάσουν τα μέσα ενημέρωσης ως απλούς «εκπροσώπους του Λευκού Οίκου» και ο πληθυσμός, ο οποίος «θα δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο να αποφασίσει ποιόν να εμπιστευθεί», θα είναι ο χαμένος, πρόσθεσε.
«Ρόλος του Τύπου»
Το υπόμνημα υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο ο Λευκός Οίκος θέλει να δώσει τη μάχη εναντίον των ισχυρισμών για διαφθορά ενώπιον της κοινής γνώμης, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2024 που αναμένεται ότι θα φέρουν αντιμέτωπους τον Τζο Μπάιντεν με τον ρεπουμπλικανό προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Κέβιν Μακάρθι δέχεται πιέσεις εδώ και μήνες από τους οπαδούς του Τραμπ στο κόμμα του για να ανοίξει μια έρευνα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε «ασφαλές έδαφος» αν θέλει να καταγγγείλει τους «ύποπτους ισχυρισμούς», αλλά «το να δίνει οδηγίες στον Τύπο» μοιάζει «κάπως εκτός πραγματικότητας», λέει ο Τζόναθαν Νάγκλερ, συνδιευθυντής του Κέντρου για τα Κοινωνικά Δίκτυα και την Πολιτική του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Πάντως, πρόσθεσε, τα μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να μπορούν να φέρνουν στο φώς κάθε φερόμενη παραπληροφόρηση σ’ αυτή την υπόθεση «χωρίς να φαίνεται ότι εκτελούν τις διαταγές του Λευκού Οίκου».
«Είναι ξεκάθαρα ο ρόλος του Τύπου να αποκαλύπτει την παραπληροφόρηση που διακινείται από τους πολιτικούς παράγοντες», υπογράμμισε ο Νάγκλερ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.