Αλλιώς κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με διεθνή απομόνωση
Εάν η Βόρεια Μακεδονία δεν προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση του Συντάγματός της, τότε κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με διεθνή απομόνωση, διεμήνυσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας, κατά την επίσκεψή τους σήμερα στα Σκόπια.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Θα θέλαμε να προχωρήσετε στις απαραίτητες συνταγματικές τροποποιήσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας σας με την ΕΕ. Η αναβολή της έγκρισης των συνταγματικών τροπολογιών σημαίνει αναβολή της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Θα ήταν κρίμα για τα Σκόπια, μετά από έναν σκληρό μαραθώνιο, να σκοντάψουν στο τελευταίο εμπόδιο. Εάν δεν αποδεχτείτε τις συνταγματικές τροποποιήσεις και δεν συνεχίσετε τον ευρωπαϊκό δρόμο, η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διεθνούς απομόνωσης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών αυτών χωρών της ΕΕ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπούγιαρ Οσμάνι.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας σημείωσαν ότι μεταφέρουν στα Σκόπια το μήνυμα του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ πως η ΕΕ υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, με την προϋπόθεση η τελευταία να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματός της.
Το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος, στη βάση μίας συμφωνίας της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα, είναι ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς στα Σκόπια εδώ και ένα χρόνο.
Βάσει της συμφωνίας η οποία επετεύχθη το περασμένο καλοκαίρι, με μεσολάβηση της ΕΕ, η τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσουν τα Σκόπια τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Η Βουλγαρία μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ και επισημαίνει ότι αυτές μπορούν να ξεκινήσουν αφού πρώτα τα Σκόπια προχωρήσουν στην τροποποίηση του Συντάγματος τους, θέση που ενστερνίζεται και η ΕΕ. Οι δύο χώρες έχουν ιστορικές, γλωσσικές και εθνικές διαφορές εδώ και δεκαετίες.
Για την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η φιλοδυτική κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμφωνία με τη Βουλγαρία δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση.
Το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE ισχυρίζεται ότι η συμφωνία με τη Βουλγαρία «υπαγορεύτηκε» από τη Σόφια και τη θεωρεί επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της Βόρειας Μακεδονίας και αρνείται κατηγορηματικά να συναινέσει στην τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.
Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας κατηγορεί το VMRO-DPMNE ότι κρατά "όμηρο" τη χώρα και την απομακρύνει από την ευρωπαϊκή της πορεία.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι διακόπτει όλες τις επαφές με την κυβέρνηση και το μόνο θέμα για το οποίο θα μπορούσε να καθίσει να συνομιλήσει με την κυβέρνηση είναι το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι απορρίπτει κατηγορηματικά το αίτημα του VMRO-DPMNE για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.