Για πρόεδρο συνηθισμένο στις κρίσεις κάνει λόγο η «Figaro»
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο οι αρχές να αναστείλουν την πρόσβαση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αν κρινόταν πως απαιτείται για να αποτραπούν περαιτέρω ταραχές στη χώρα.
Θα ήταν απαραίτητο να εξεταστούν η χρήση τους από νεαρούς ταραχοποιούς και ο πιθανός αποκλεισμός της πρόσβασης σε αυτούς, είπε ο κ. Μακρόν απευθυνόμενος σε δημάρχους 241 πόλεων που υπέστησαν καταστροφές χθες Τρίτη (4/7) στο Παρίσι, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.
«Αν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο, ίσως χρειαστεί (…) να ρυθμιστούν [οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης] ή να αποκλειστούν. Αυτό οπωσδήποτε δεν πρέπει να γίνει εν θερμώ» και «χαίρομαι που δεν χρειάστηκε να το κάνουμε», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.
Ήδη την Παρασκευή, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε αποδώσει στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον μέρος της ευθύνης για την κλιμάκωσης της βίας στις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας. Οι ταραχές, εξήγησε, οργανώνονταν μέσω αυτών των ιστότοπων. Χθες επανήλθε, δηλώνοντας πως η διαχείριση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να μελετηθεί ψύχραιμα. «Διότι όταν γίνονται εργαλείο για να οργανώνονται βίαιες συγκεντρώσεις ή απόπειρες δολοφονίας, είναι αληθινό πρόβλημα».
Επαγρύπνηση συνέστησε στους Δημάρχους ο Εμανουέλ Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδεχόμενος την Τρίτη (4/7) τους 241 Δήμαρχους που βρέθηκαν στο Ελιζέ έστειλε μήνυμα εντός και εκτός Γαλλίας ότι η ομαλότητα και η ηρεμία επιστρέφουν στη χώρα αν και τους ζήτησε να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και ότι το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων των ταραχών είναι υπαρκτό, κυρίως ενόψει της γαλλικής Εθνικής Εορτής της 14 Ιουλίου.
«Είναι βιώσιμη η επιστροφή στην ηρεμία; Θα ήμουν επιφυλακτικός για τις ερχόμενες μέρες και εβδομάδες. Αλλά επιτέλους η κορύφωση της βίας που ζήσαμε τα πρώτα βράδια πέρασε», είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.
Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος εξέφρασε ακόμη στους αιρετούς τοπικούς άρχοντες «τη στήριξη, την εκτίμηση και την αναγνώριση του Έθνους» για τη «δράση» τους τις τελευταίες ημέρες.
«Αν είστε εδώ, είναι επειδή υπήρξατε θύματα, είτε εσείς είτε μερικές φορές οι οικογένειές σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, με έναν αφόρητο και ανείπωτο τρόπο» είπε στους Δημάρχους ο Εμανουέλ Μακρόν.
Στη βόρεια Γαλλία τώρα, εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι στα σύνορα με το Βέλγιο για να σταματήσουν οι εισαγωγές πυροτεχνημάτων, ανέφερε χθες βράδυ στην ψηφιακή της έκδοση η εφημερίδα «Le Parisien», επικαλούμενη τη νομαρχία.
Οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν τις πωλήσεις πυροτεχνημάτων και τη μεταφορά τους από πολίτες, καθώς και την πώληση καυσίμων σε φορητά δοχεία, ως τα μέσα Ιουλίου.
Τη Γαλλία έσεισαν την τελευταία εβδομάδα εκτεταμένα επεισόδια, μετά τον θάνατο από σφαίρα αστυνομικού του 17χρονου Ναέλ κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας στη Ναντέρ, προάστιο του Παρισιού. Ο 38χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε έχει τεθεί υπό κράτηση και σε βάρος του διενεργείται έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Πρόεδρος συνηθισμένος στις κρίσεις
Η γαλλική εφημερίδα «Figaro» σημειώνει στο φύλλο της Τρίτης (4/7) ότι ο πρόεδρος Μακρόν είναι συνηθισμένος πλέον στις κρίσεις. Ξεκίνησε με την κρίση του κορονοϊού. Συνέχισε με τα κίτρινα γιλέκα. Ακολούθησε η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με την εξέγερση χιλιάδων ανθρώπων κυρίως νεαρής ηλικίας, οι οποίοι κατά τεκμήριο κατοικούν στα λαϊκά προάστια των περιχώρων του Παρισιού και των άλλων μεγάλων πόλεων της Γαλλίας.
Ο Μακρόν αντιμετώπισε αυτές τις κρίσεις ακολουθώντας κατά βάση την λεγόμενη διαδικασία των τεσσάρων D: διάγνωση (diagnostic), απόφαση (décision), δοσολογία (dosage), αποφασιστικότητα (détermination).
Παρά την επιτυχή διαχείριση των κρίσεων προβληματισμός επικρατεί στη Γαλλία, αλλά και στο διεθνή χώρο, ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Παρίσι.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η ασφάλεια των εγκαταστάσεων έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Έχει εντατικοποιηθεί η φύλαξη και έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι αστυνομικοί με σκύλους, ενώ τα πλέον ακριβά μηχανήματα των εργοταξίων έχουν προσωρινά απομακρυνθεί.