Το Κρεμλίνο δεν πίστεψε πως υπήρχε κίνδυνος οι σινοαμερικανικές συνομιλίες να προκαλέσουν προβλήματα για τη Μόσχα
Η Ρωσία δεν ανησυχεί για ενδεχόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ να επηρεάσουν την πολιτική της Κίνας απέναντι στη Μόσχα, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο όπου είχε συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Κατά την επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Πεκίνο, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν χθες Δευτέρα να σταθεροποιήσουν τη σχέση έντονης αντιπαλότητάς τους ώστε να μην εξελιχθεί σε σύγκρουση, αλλά δεν κατάφεραν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο.
Ο Μπλίνκεν δήλωσε ωστόσο πως ζήτησε από την κινεζική κυβέρνηση να είναι σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο κινεζικές εταιρίες να προμηθεύσουν τη Ρωσία τεχνολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στον πόλεμό της στην Ουκρανία, τον οποίο η Μόσχα αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση".
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως το Πεκίνο έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να οικοδομεί σχέσεις με άλλες χώρες και πως η διαδικασία προσπάθειας οικοδόμησης προβλέψιμων σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σημαντική.
Η Ρωσία δεν πίστεψε πως υπήρχε κίνδυνος οι σινοαμερικανικές συνομιλίες να προκαλέσουν προβλήματα για τη Μόσχα, είπε.
"Η στρατηγική εταιρική μας σχέση με την Κίνα μας καθιστά βέβαιους πως η ανάπτυξη (από το Πεκίνο) των σχέσεων με άλλες χώρες δεν θα στραφεί ποτέ εναντίον της χώρας μας", είπε ο Πεσκόφ.
Η Ρωσία, η οποία υφίσταται κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της Ουκρανίας, επιδιώκει στο Πεκίνο μια αγορά για τις ενεργειακές εξαγωγές της και σύμπραξη σε έναν παγκόσμιο αντιδυτικό άξονα που θα αμφισβητούσε την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Ο Σι επισκέφθηκε τη Ρωσία τον Μάρτιο, δεσμευόμενος για φιλία, όμως κράτησε "ουδέτερη θέση" στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Σχέδιο ειρήνης που πρότεινε το Πεκίνο δεν έχει μέχρι στιγμής παραγάγει σημαντικά αποτελέσματα.