Ισχυρίζονται ότι η μεταφορά έγινε από την Ρωσία με την παρέμβαση της εκκλησίας της Μόσχας
Το Κίεβο κατηγόρησε σήμερα τη Βουδαπέστη ότι εμποδίζει την πρόσβαση ουκρανικών αρχών σε ομάδα Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου που μεταφέρθηκαν στην Ουγγαρία από τη Ρωσία με τη μεσολάβηση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σε μια μεταφορά που έγινε εν αγνοία των ουκρανικών αρχών.
«Όλες οι προσπάθειες που έκαναν τις τελευταίες ημέρες Ουκρανοί διπλωμάτες για να έρθουν σε άμεση επικοινωνία με αυτούς τους Ουκρανούς πολίτες αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς», ανέφερε στο Facebook ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο.
Αυτοί οι αιχμάλωτοι πολέμου, 11 Ουκρανοί ουγγρικής καταγωγής, μεταφέρθηκαν στην Ουγγαρία στις 8 Ιουνίου και «έχουν de facto τεθεί σε απομόνωση, δεν έχουν πρόσβαση σε ανοιχτές πηγές πληροφοριών, η επικοινωνία τους με συγγενείς γίνεται παρουσία τρίτων», κατήγγειλε ο Νικολένκο.
«Τέτοιες ενέργειες της Βουδαπέστης (...) δύναται να χαρακτηριστούν παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο «ζήτησε για άλλη μια φορά» από την ουγγρική κυβέρνηση «να χορηγήσει στον Ουκρανό πρόξενο άμεση πρόσβαση» σε αυτούς τους αιχμαλώτους πολέμου «ώστε να μπορεί να αξιολογήσει τη φυσική και ψυχολογική τους κατάσταση, να τους ενημερώσει τα δικαιώματά τους και να παράσχει επείγουσα προξενική βοήθεια».
Αυτή η ομάδα κρατουμένων είναι από την Υπερκαρπαθία, μια περιοχή στη δυτική Ουκρανία που φιλοξενεί μια μεγάλη ουγγρική κοινότητα. Η μεταφορά τους στην Ουγγαρία είχε ανακοινωθεί από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία ενήργησε ως ενδιάμεσος. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, εξέφρασε τη λύπη της που δεν συμμετείχε στη διαδικασία διαπραγματεύσεων.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν διατηρεί επαφές με το Κρεμλίνο παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχει σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τα τελευταία χρόνια. Χάρη στην υποστήριξή του, ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος, πιστός υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, γλίτωσε πέρυσι τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο όνομα της υπεράσπισης της «θρησκευτικής ελευθερίας».
Ο Ούγγρος ηγέτης διατηρεί επίσης περίπλοκες σχέσεις με το Κίεβο, το οποίο αρνείται να βοηθήσει στρατιωτικά ενόψει της ρωσικής εισβολής .