Τα μαχητικά F-16 που θα σταλούν στην Ουκρανία «θα καούν», όπως τα δυτικά άρματα, δηλώνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα, μετά τη συνάντηση που είχε με ηγέτες αφρικανικών χωρών στο Κίεβο, ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα ήταν δυνατόν να γίνουν, μόνο αφού η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
«Χρειαζόμαστε πραγματική ειρήνη, πραγματική απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη γη μας» είπε ο Ζελένσκι, ο οποίος κάλεσε τους αφρικανούς ηγέτες να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια ειρηνευτική σύνοδο.
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, ζήτησε «αποκλιμάκωση» και από τις δύο χώρες, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ζελένσκι. «Πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση και από τις δύο πλευρές», είπε ο Ραμαφόζα, που μετέχει στην αντιπροσωπεία των αφρικανών ηγετών οι οποίοι επιχειρούν να μεσολαβήσουν μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Πούτιν: Τα μαχητικά F-16 που θα σταλούν στην Ουκρανία «θα καούν», όπως τα δυτικά άρματα
Τα μαχητικά F-16 που θα σταλούν στην Ουκρανία από τους συμμάχους της «θα καούν», προειδοποίησε από την πλευρά του σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού οι ΗΠΑ ενέκριναν την παράδοση των αεροσκαφών αυτών στο Κίεβο. Τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή μαχητικών F-16 στην Ουκρανία, όπως ζητούσε διαρκώς η ουκρανική κυβέρνηση.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των αεροσκαφών, ούτε ο αριθμός τους. Σύμφωνα με την ΕΕ, η Πολωνία έχει ήδη ξεκινήσει την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων. «Τα άρματα (που παρέδωσαν χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία) καίγονται. Το ίδιο θα γίνει και με τα F-16», είπε ο Πούτιν στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Ένα από τα εμπόδια γύρω από την παράδοση των F-16 στην Ουκρανία είναι η εύρεση ασφαλών βάσεων, από τις οποίες θα απογειώνονται, θα προσγειώνονται και θα σταθμεύουν για επισκευές. Και αυτό γιατί πολλά ουκρανικά αεροδρόμια έχουν βομβαρδιστεί από τη Ρωσία. Στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα να σταθμεύουν αυτά τα αεροσκάφη σε αεροπορικές βάσεις γειτονικών χωρών, που στηρίζουν την Ουκρανία.
Στην περίπτωση που τα μαχητικά «βρίσκονται σε βάσεις εκτός της Ουκρανίας, θα δούμε τι θα κάνουμε με αυτές τις βάσεις, πώς θα τις πλήξουμε», απείλησε ο Πούτιν. «Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να εμπλακεί ακόμη περισσότερο το ΝΑΤΟ σε αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη, ότι η Ρωσία θα μπορούσε «θεωρητικά» να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, εάν απειλούνταν η εδαφική της ακεραιότητα ή η ύπαρξη της, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνει. «Τα πυρηνικά όπλα κατασκευάσθηκαν, για να διασφαλίσουν την ασφάλεια μας, με την ευρύτερη έννοια του όρου και την ύπαρξη του ρωσικού κράτους, αλλά εμείς... δεν έχουμε τέτοια ανάγκη (να τα χρησιμοποιήσουμε)», δήλωσε ο Πούτιν μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης, ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να καταστρέψει τμήματα του κεντρικού Κιέβου, αλλά έχει επιλέξει να μην το κάνει για διάφορους λόγους. Ωστόσο δεν διευκρίνισε τους λόγους. Οι επιθέσεις στα παραμεθόρια εδάφη της Ρωσίας ήταν μια προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή των δυνάμεων της Μόσχας από άλλα μέτωπα, είπε.