«Η κοινωνία είναι διχασμένη επειδή ο ίδιος ο κ. Ερντογάν την έχει διχάσει», σύμφωνα με τον αναλυτή
Ο Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη θριαμβευτικά πρόεδρος της Τουρκίας επικρατώντας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάτι που τον καθιστά «παντοδύναμο», σύμφωνα με τον Δημήτρη Τριανταφύλλου, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας.
«Η κοινωνία είναι διχασμένη επειδή ο ίδιος ο κ. Ερντογάν την έχει διχάσει και έτσι εκλέγεται εδώ και αρκετά χρόνια. Μπορεί να είχε συνυποψήφιό τον κ. Κιλιτσντάρογλου αλλά αλλά ουσιαστικά ο Κιλιτσντάρογλου είχε προσπαθήσει να ενώσει όλες τις δυνάμεις κατά του κ. Ερντογάν και δεν κατάφερε να κερδίσει», σχολίασε στην ΕΡΤ ο αναλυτής διεθνών σχέσεων.
Επιχειρώντας να εξηγήσει πώς η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να κερδίσει τον παντοδύναμο Ερντογάν ιδίως σε αυτή την άσχημη οικονομική συγκυρία ο κ. Τριανταφύλλου εκτίμησε ότι ο τρόπος διεκδίκησης των εκλογών δεν ήταν δίκαιος καθώς όπως είπε στην ΕΡΤ, «αν δεν έχεις πρόσβαση στα μέσα μαζικής μαζικής ενημέρωσης, δεν μπορείς να προβάλλεις το μήνυμά σου».
Με δεμένα τα χέρια ο Κιλιτσντάρογλου – Δεν είχε πρόσβαση στα ΜΜΕ
«Ο κ. Κιλιτσντάρογλου μπήκε στον αγώνα με τα δύο χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη» ανέφερε σχετικά με τον αποκλεισμό του ηγέτη της αντοπολίτευσης από την κρατική τηλεόραση λέγοντας ότι είχε μόλις 39 λεπτά προβολής έναντι 42 ωρών του Ερντογάν! Γεγονός που αποτυπώνει το πώς κατάφερε ο Ερντογάν το μήνυμά του στο μέσο Τούρκο ψηφοφόρο.
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στα φιλολαϊκά μέτρα που εξήγγειλε ο Ερντογάν προκειμένου να αντιστρέψει το μέχρι πρόσφατα εις βάρος του κλίμα και να κερδίσει την εύνοια των απλών πολιτών. Όσον αφορά την εξακομματική αντιπολίτευση εκτίμησε ότι δεν κέρδισε τελικά την εμπιστοσύνη των Τούρκων γιατί ο κόσμος προτίμησε τον Ερντογάν που είχε εμπειρία διακυβέρνησης παρά έναν φανερά ετερόκλητο συνασπισμό κομμάτων που δεν ήταν βέβαιο το πώς θα κυβερνούσε.
Εκτός όμως από τον ιδεολογικό διχασμό ο κ. Τριανταφύλλου εκτίμησε ότι και τα ζητήματα της καθημερινότητας ήταν αυτά που έκριναν το αποτέλεσμα., που όπως εκτίμησε μπορεί να θεωρηθεί εν τέλει ικανοποιητικό για τον Κιλιτσντάρογλου ο οποίος έχασε με μόλις τέσσερις μονάδες διαφορά.
Μιλώντας για το νικητήριο λόγο του Ερντογάν που έγινε στο Παλάτι σχολίασε ότι πιο ενωτικός από παλαιότερα και λιγότερο διχαστικός. «Θα πρέπει τώρα να στρέψει προς μία πιο σφικτή οικονομική πολιτική, μια λιτότητα ενδεχομένως και να στραφεί όντως προς τη Δύση» είπε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας εκτιμώντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές.
«Δεν είναι τόσο πολύ η Ρωσία που δεν του έδωσε τόσα πολλά λεφτά, αλλά οι αραβικές χώρες που δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν δισεκατομμύρια και να τα χάσουν. Έχει ανάγκη από τις δυτικές αγορές, έχει ανάγκη από τους θεσμικούς επενδυτές. Έχει ανάγκη να υπάρχει μια εμπιστοσύνη στην αγορά γενικότερα και να ρέει χρήμα μέσα στην τουρκική οικονομία» σημείωσε.
Ο κ. Τριανταφύλλου μιλώντας εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το εάν ο Ερντογάν θέλει να στραφεί πραγματικά στη Δύση υποστηρίζοντας ότι σε αξιακό πλαίσιο πάει τη χώρα σε άλλη κατεύθυνση.
«Οι αγορές θα του στείλουν μήνυμα από σήμερα το πρωί για το τι περιμένουν οι αγορές απ’ αυτόν. Η Δύση μέχρι τώρα κρατούσε στάση αναμονής. Δεν υπήρχε κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της Τουρκίας. Περίμενε να γίνουν οι εκλογές και μήπως κερδίσει η αντιπολίτευση» πρόσθεσε ο κ. Τριανταφύλλου.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις διατύπωσε την άποψη ότι μέσα στο καλοκαίρι δεν θα υπάρξει κάποια ένταση. «Είναι δύσκολο διάστημα για την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά νομίζω ότι ισχύουν ακόμη αυτά που είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες ο κ. Ακάρ για μορατόριουμ. Δεν υπάρχουν παραβιάσεις και τηρούν αυτό που έχουν δηλώσει οι Τούρκοι, γι’ αυτό νομίζω ότι μέσα στο καλοκαίρι δεν θα υπάρχει ιδιαίτερη ένταση. Έχει ανάγκη από το συνάλλαγμα των τουριστών», δήλωσε τονίζοντας ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επηρεαστούν και από τις επαφές του Ερντογάν με τη Δύση και τα ανταλλάγματα που ενδεχομένως θα ζητήσει και θα λάβει.