Τι καταδεικνύει έρευνα που έγινε στην Ουγγαρία
Πριν από 15.000 χρόνια εξημερώθηκε ο σκύλος από τον άνθρωπο και έγινε κατοικίδιο. Με την πάροδο των ετών και τις έρευνες που έγιναν αποδείχθηκε ότι ο εγκέφαλος του σκύλου άρχισε να μικραίνει σε σχέση με του πρόγονού του λύκου. Ωστόσο, μια νέα πολυετή μελέτη που έγινε στην Ουγγαρία αποδεικνεύει ότι τον τελευταίο αιώνα τα πράγματα αλλάζουν και ο εγκέφαλος του σκύλου την σύγχρονη εποχή μεγαλώνει.
Η εξήγηση που είχε δοθεί για την σμίκρυνση του εγκεφάλου του σκύλου κατά το παρελθόν έχει να κάνει με το γεγονός ότι σταμάτησαν να παλεύουν για την επιβίωσή τους και άφησαν στην άκρη βασικές λειτουργίες τους. Η τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο evolution και αφορούσε 7 διαφορετικούς τύπους σκυλιών της τελευταίας δεκαετίας απέδειξε ότι πλέον οι εγκέφαλοί τους είναι μεγαλύτεροι.
Βεβαίως παραμένει ως γεγονός ότι εξημέρωση του σκύλου επέφερε αρχικά σημαντική μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου του. Σε σύγκριση με το απόλυτο μέγεθος του εγκεφάλου των λύκων αυτό των σκύλων είναι μικρότερο κατά 24%, κατά μέσο όρο, όταν μιλάμε για ζώα με το ίδιο μέγεθος σώματος.
Το γιατί τις τελευταίες δεκαετίες το μέγεθος του εγκεφάλου των σκύλων έχει μεγαλώσει δεν έρχεται μέσα από μια επιστημονική ανάλυση δεδομένων, όμως οι ειδικοί εικάζουν ότι έχουν αναπτυχθεί λόγω της πολυπλοκότητας του κοινωνικού περιβάλλοντος που ζούνε μαζί με τους ανθρώπους.
Πλέον, αυξάνονται οι γνωστικές ικανότητες των σκύλων, όπως αποδείχθηκε στην έρευνα που έγινε σε 159 κρανία και 7 διαφορετικούς τύπους, ανάλογα πώς τα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι (π.χ. γθα κυνήγι, συντροφιά, εργασίες κ.λπ.). Μάλιστα, αυτή η αύξηση είναι ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες, όπως μέγεθος, ηλικία ή ράτσα. Το μόνο κοινό στοιχείο σε όλα είναι το πόσο μακριά απέχουν γονιδιακά από τους λύκους. Δηλαδή, εφόσον έχουν διαφορεοποιηθεί γονιδιακά από τους λύκους, πλέον, αναπτύσσονται με τον δικό τους τρόπο και αυτό φαίνεται από τον εγκέφαλό τους.