Την απογοήτευσή του εκφράζει το βουλγαρικό ΥΠΕΞ
Οι αστυνομικές αρχές της Βόρειας Μακεδονίας δεν επέτρεψαν το Σάββατο (7/5) την είσοδο στη χώρα σε πέντε πολίτες της Βουλγαρίας, μεταξύ αυτών και στον ευρωβουλευτή Αντρέι Κοβάτσεφ (προέρχεται από το κόμμα GERB του οποίου ηγείται ο Μπόικο Μπορίσοφ), οι οποίοι σκοπό είχαν να παραστούν σε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη πεσόντων Βούλγαρων στρατιωτών από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, στο χωριό Νόβο Σέλο, κοντά στην πόλη Στρούμιτσα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία), οι πέντε πολίτες της Βουλγαρίας στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος «δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να εισέλθουν στη χώρα».
«Σε τέτοια πρόσωπα δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα»
«Η αστυνομία δεν πρόκειται να επιτρέψει, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, σε κανέναν να παραβιάζει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και να προσβάλλει και να υποτιμά τους πολίτες και το κράτος. Σε τέτοια πρόσωπα δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα» προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, το οποίο εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ενέργεια αυτή των αρχών της Βόρειας Μακεδονίας.
«Οι λόγοι της άρνησης εισόδου στη Βόρεια Μακεδονία προκαλούν σύγχυση. Σε σχέση με το πρωτοφανές αυτό περιστατικό, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι ελάχιστη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ο τερματισμός των προκλήσεων προς τη Βουλγαρία, τους Βούλγαρους και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών. Η βουλγαρική πλευρά θα θέσει επίσημα το θέμα αυτό στις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας και στους διεθνείς εταίρους της, καθώς παρόμοια γεγονότα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις προσπάθειες της βουλγαρικής πλευράς για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη δημιουργία θετικού κλίματος για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων» σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση του βουλγαρικού ΥΠΕΞ.
Κάθε χρόνο, την ημέρα του Αγίου Γεωργίου (σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο), η πρεσβεία της Βουλγαρίας στα Σκόπια διοργανώνει μνημόσυνο στα βουλγαρικά νεκροταφεία στο χωριό Νόβο Σέλο της Βόρειας Μακεδονίας για τους πεσόντες Βούλγαρους στρατιώτες από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο ίδιος ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής, στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στη Βόρεια Μακεδονία, εξέφρασε την έκπληξή του για την ενέργεια αυτή των αστυνομικών αρχών της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς όπως ανέφερε έχει παραστεί τουλάχιστον δέκα φορές σε επιμνημόσυνες δεήσεις για τους Βούλγαρους στρατιώτες στη Βόρεια Μακεδονία.
Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εκφράζει τακτικά τη δυσαρέσκεια και ενόχλησή της για δηλώσεις και τοποθετήσεις ορισμένων πολιτικών της Βουλγαρίας που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό.
Οι σχέσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας είναι ιδιαίτερα ψυχραμένες τα τελευταία τρία χρόνια.
Η Βουλγαρία, το περασμένο διάστημα παρεμπόδιζε επί δύο χρόνια την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων.
Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία, στη βάση μιας πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.
Η συμφωνία αυτή προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, του δεξιού VMRO-DPMNE, το οποίο έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.
Για την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμφωνία με τη Βουλγαρία δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε то 2021 στη Βόρεια Μακεδονία, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 3.500 άτομα), στοιχείο το οποίο η επίσημη Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων στη Βόρεια Μακεδονία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.