ΗΠΑ: Η στάθμη της θάλασσας στις παράκτιες περιοχές ανέβηκε κατά 12 εκατοστά την τελευταία δεκαετία

ΗΠΑ: Η στάθμη της θάλασσας στις παράκτιες περιοχές ανέβηκε κατά 12 εκατοστά την τελευταία δεκαετία

Οι υπάρχουσες προβλέψεις της NASA δείχνουν άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως και 30 εκατοστά μέχρι το 2050

Οι παράκτιες πόλεις στις νότιες ακτές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Μαϊάμι, του Χιούστον και της Νέας Ορλεάνης, κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, από ό,τι είχε προβλεφθεί, σύμφωνα με δύο μελέτες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της πρώτης μελέτης, η στάθμη της θάλασσας στις παράκτιες περιοχές των νότιων και νοτιοανατολικών πολιτειών των ΗΠΑ έχει ανέβει κατά 12,7 εκατοστά από το 2010. Αυτή η υπερδιπλάσια αύξηση του παγκόσμιου μέσου όρου τροφοδοτεί ολοένα και πιο ισχυρούς κυκλώνες, συμπεριλαμβανομένου του τυφώνα Ίαν, ο οποίος έπληξε τη Φλόριντα τον Σεπτέμβριο και προκάλεσε ζημιές άνω των 113 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για την ακριβότερη φυσική καταστροφή της πολιτείας και η τρίτη πιο ακριβή καταιγίδα στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NΟΑΑ).

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Climate», παρουσιάζει μια ανησυχητική νέα αξιολόγηση ενός βασικού παράγοντα της κλιμακούμενης κλιματικής έκτακτης ανάγκης, ιδίως στις δημοφιλείς αλλά ευάλωτες περιοχές των ΗΠΑ, όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι. Οι υπάρχουσες προβλέψεις της NASA δείχνουν άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως και 30 εκατοστά μέχρι τα μέσα του αιώνα, ενώ οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι ακόμη πιο δυσοίωνες.

Η περιοχή του Κόλπου από το Τέξας έως τη Φλόριντα και οι νοτιοανατολικές ακτές θα δουν τις περισσότερες αλλαγές σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία. «Όλη η νοτιοανατολική ακτή και η ακτή του Κόλπου αισθάνονται τον αντίκτυπο της επιτάχυνσης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας», δήλωσε στην Washington Post ο συγγραφέας της μελέτης Τζιάντζουν Γιν, καθηγητής Γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. «Αποδεικνύεται ότι η στάθμη των υδάτων που σχετίζεται με τον τυφώνα Ίαν ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ λόγω της συνδυασμένης επίδρασης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και του κύματος της καταιγίδας», σημείωσε.

Το Μαϊάμι και η παραλία του Μαϊάμι, που συχνά αναφέρονται ως σημείο μηδέν για την κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης, πλήττονται συχνά από πλημμύρες κατά τη διάρκεια των υψηλών παλιρροιών. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, τα ποσοστά ασφάλισης ακινήτων σε όλη την Φλόριντα, η οποία σύμφωνα με την NΟΑΑ έχει βιώσει πάνω από το 40% όλων των τυφώνων στις ΗΠΑ, έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Οι δύο ακριβότεροι τυφώνες στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Κατρίνα το 2005 και ο Χάρβεϊ το 2017, κατέστρεψαν τη Νέα Ορλεάνη και το Χιούστον αντίστοιχα.

Η δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Nature Communications» αντικατοπτρίζει το εύρημα της ανάλυσης του Πανεπιστημίου της Αριζόνα σχετικά με την επιτάχυνση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tulane της Νέας Ορλεάνης, σημειώνουν ότι η αύξηση του ρυθμού της ανόδου της στάθμης της θάλασσας στον Κόλπο και τη νοτιοανατολική περιοχή, είναι πρωτοφανής εδώ και τουλάχιστον 120 χρόνια».

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας «ενισχύεται από εσωτερικές κλιματικές μεταβολές», όπως έγινε στην περίπτωση των τυφώνων Κατρίνα και Σάντι (2012), γεγονός που «καταδεικνύει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση του ρυθμού της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και εμποδίζει την έγκαιρη λήψη μέτρων προσαρμογής».