Έτοιμο ένα νέο νομοσχέδιο, του οποίου τα βασικά σημεία αποδέχτηκαν οι βουλευτές
Το Ιράν σκοπεύει να υιοθετήσει αυστηρότερες δικαστικές ποινές κατά της βίας σε βάρος των γυναικών στο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου του οποίου τα βασικά σημεία αποδέχτηκαν οι βουλευτές.
Οι συνομιλίες που άρχισαν πριν από δέκα και πλέον χρόνια στο Κοινοβούλιο κατέληξαν στην υιοθέτηση την Κυριακή των γενικών αρχών του νομοσχεδίου που έχει τίτλο "Πρόληψη της ευαλωτότητας των γυναικών και βελτίωση της ασφάλειας τους απέναντι στην κακοποίηση". Το κείμενο, το οποίο ενδέχεται ακόμη να υποστεί τροποποιήσεις, μπορεί να δημοσιευτεί επίσημα εντός των προσεχών μηνών.
Αυτή η πρόταση νόμου υιοθετείται επτά μήνες μετά την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας που ξέσπασε λόγω του θανάτου στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας νεαρής κρατούμενης από την αστυνομία ηθών που την κατηγορούσε ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλει συγκεκριμένα στις γυναίκες να φορούν μαντίλα.
Τα τελευταία χρόνια, υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καλέσει τις αρχές να κάνουν μεταρρύθμιση του νόμου για την προστασία των γυναικών και να σκληρύνουν τις ποινές κατά της συζυγικής βίας, της ενδοοικογενειακής βίας.
Η πρόταση νόμου προβλέπει επομένως ποινή φυλάκισης έως 15 ετών έναντι 10 ετών που ισχύει σήμερα για έναν άνδρα καταδικασμένο για γυναικοκτονία, αν η οικογένεια του θύματος απορρίψει ενώπιον της δικαιοσύνης την αρχή της θανατικής ποινής.
Ποινικοποιούνται επίσης η μετάδοση εικόνων πορνογραφικού χαρακτήρα χωρίς τη συγκατάθεση της γυναίκας και ο εξαναγκασμός μιας γυναίκας σε γάμο, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Το νομοσχέδιο επιτρέπει επίσης στη δικαιοσύνη να παρέχει στις έγγαμες άδεια εξόδου από τη χώρα ακόμη κι αν τις εμποδίζουν οι σύζυγοί τους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Η συζήτηση για το θέμα αυτό είχε τεθεί το 2015, όταν ο σύζυγος της αρχηγού της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών της είχε απαγορεύσει να λάβει μέρος στο Ασιατικό Κύπελλο.
Ο τελευταίος διαθέσιμος απολογισμός αναφέρει ότι σχεδόν 77.000 ιατρικές εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν το 2019 σε σχέση με καταγγελίες συζυγικής βίας κατά γυναικών στο Ιράν.
Στις αρχές Ιανουαρίου, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ είχε εκφράσει τη λύπη του που "οι άνδρες στην ιρανική κοινωνία βασίζονται στη σωματική τους δύναμη για να καταπιέζουν τις γυναίκες μέσα στην οικογένεια". "Η λύση είναι οι νόμοι να είναι τόσο ισχυροί ώστε κανένας άνδρας να μην μπορεί να τις καταπιέζει", είχε δηλώσει.