Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη είναι ακριβής έως 80%
Υπάρχει μια ένδειξη ότι ο άλλος/η ίσως δεν είναι και τόσο ειλικρινής μαζί σας, όπως δείχνει μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Human Behavior.
Μάλιστα έχει εντυπωσιακό ποσοστό ακρίβειας έως 80%.
Η μέθοδος αυτή εστιάζει αποκλειστικά στις λεπτομέρειες της ιστορίας ενός ατόμου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι άνθρωποι λένε την αλήθεια, μπορούν να παρέχουν λεπτομερείς περιγραφές γεγονότων επειδή τα έχουν βιώσει πραγματικά. Οι ψεύτες μπορεί επίσης να δίνουν λεπτομέρειες αλλά στο τέλος θα τους…καταλάβουν, αφού κάτι που είναι «κατασκευασμένο» στην τελική θα φανεί, εάν ο συνομιλητής αλλάξει κάτι από το αφήγημα.
Η ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ υπό τον αναπληρωτή καθηγητή Ψυχολογίας, Bruno Verschuere, διεξήγαγε 9 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 1.445 συμμετέχοντες, οι οποίοι κλήθηκαν να αξιολογήσουν την ακρίβεια διάφορων δηλώσεων και συνεντεύξεων σχετικά με τις δραστηριότητες των φοιτητών του Πανεπιστημίου.
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Τα «ένοχα» άτομα επιφορτίστηκαν με την κλοπή ενός αντικειμένου και «αθώα» άτομα που περνούσαν χρόνο στην πανεπιστημιούπολη, επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη, ήπιαν καφέ και κάλεσαν έναν φίλο.
Οι συμμετέχοντες στις μελέτες αξιολόγησαν τους μαθητές με βάση τα σημάδια που έκριναν κατάλληλα, όπως η κίνηση των ματιών ή το συναίσθημα. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση κατέστησε δύσκολη τη διάκριση του ψέματος από την αλήθεια. Όταν οι συμμετέχοντες εστίασαν την προσοχή τους στην ποσότητα της λεπτομέρειας στην ιστορία, εντόπισαν τα ψέματα με ακρίβεια 59-79%.
Συμπερασματικά λοιπόν, εάν ένα άτομο μπορεί να παρέχει λεπτομερείς περιγραφές για το ποιος, που, πότε και γιατί, είναι πιθανό να λέει την αλήθεια. Αντίθετα όσοι…δείχνουν να αποφεύγουν τις λεπτομέρειες μιας ιστορίας είναι πιθανό να ψεύδονται.