Βόρεια Ιρλανδία: Τρεις άνδρες συνελήφθησαν για την απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού στην πόλη Όμαγ

Βόρεια Ιρλανδία: Τρεις άνδρες συνελήφθησαν για την απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού στην πόλη Όμαγ

Ο Τζον Κάλντγουελ πυροβολήθηκε κατ΄επανάληψη από δύο άνδρες ενώ βρισκόταν σε αθλητικό συγκρότημα

Η βορειοϊρλανδική αστυνομία συνέλαβε σήμερα τρεις άνδρες στο πλαίσιο της έρευνας για την απόπειρα δολοφονίας ενός αστυνομικού χθες βράδυ, για την οποία οι υποψίες στρέφονται σε διαφωνούντες του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), αναζωπυρώνοντας τις οδυνηρές αναμνήσεις του αιματηρού παρελθόντος στη βρετανική επαρχία.

Σοβαρά τραυματίας, ο έμπειρος αστυνομικός, που υπηρετεί 26 χρόνια στις δυνάμεις της τάξης, «δίνει αγώνα για τη ζωή του», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σάιμον Μπερν, αρχηγός της βορειοϊρλανδικής αστυνομίας. Η κατάστασή του κρίνεται «σοβαρή αλλά σταθερή».

Ο Τζον Κάλντγουελ πυροβολήθηκε κατ΄επανάληψη από δύο άνδρες ενώ βρισκόταν σε αθλητικό συγκρότημα της πόλης Όμαγκ, στο κέντρο της βρετανικής επαρχίας, κατά τη διάρκεια προπόνησης ποδοσφαίρου με παιδιά, ενάμιση μήνα πριν από τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τη συμφωνία ειρήνης που έθεσε τέλος στη σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία.

Αν και η έρευνα δεν αποκλείει καμία υπόθεση, επικεντρώνεται σε εκείνην «βίαιων διαφωνούντων» του IRA που αντιτίθενται στην υπαγωγή της επαρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ιδιαίτερα στον New IRA, σύμφωνα με τη βορειοϊρλανδική αστυνομία.

«Είναι τραγικό και λυπηρό που ορισμένοι εξακολουθούν να προσπαθούν να μας επαναφέρουν στο παρελθόν», δήλωσε ο Σάιμον Μπερν, ανακοινώνοντας τη σύλληψη τριών ανδρών ηλικίας 38, 45 και 47 ετών «σε σχέση με την απόπειρα δολοφονίας του Τζον».

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανοχή απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις από εχθρούς της ειρήνης μας», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση οι ηγέτες πέντε βορειοϊρλανδικών κομμάτων. Ο Τζον Κάλντγουελ πυροβολήθηκε μπροστά στο γιο του και σε άλλα παιδιά, ανέφεραν.

Υπογραμμίζουν την «οργή» του τοπικού πληθυσμού, σε μια πόλη που σημαδεύτηκε από την πιο φονική επίθεση στη βορειοϊρλανδική σύγκρουση, η οποία διενεργήθηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης πριν από ένα τέταρτο του αιώνα. Στις 15 Αυγούστου 1998, επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο για την οποία ανέλαβε την ευθύνη μια ομάδα διαφωνούντων του IRA προκάλεσε τον θάνατο 29 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 220, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Από την πλευρά του ο New IRA, μια οργάνωση διαφωνούντων του IRA, ανέλαβε την ευθύνη για δύο επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Τον Απρίλιο 2021, βόμβα τοποθετήθηκε κάτω από το αυτοκίνητο γυναίκας αστυνομικού μπροστά στο σπίτι της.

Η οργάνωση ανέλαβε επίσης την ευθύνη για τον θάνατο της Λίρα ΜακΚί, δημοσιογράφου που σκοτώθηκε τον Απρίλιο του 2019 ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις στην πόλη Λοντόντερι.

Ο New IRA είχε ζητήσει συγγνώμη από τους συγγενείς της νέας γυναίκας, λέγοντας πως βρισκόταν από την πλευρά των δυνάμεων της τάξης.

Φωτογραφία αρχείου