Επανέλαβαν την ανησυχία τους όσον αφορά την κατάσταση
Τρεις εισηγητές του ΟΗΕ ζήτησαν σήμερα το Ισραήλ να λογοδοτήσει για την καταστροφή κατοικιών Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενέργειες που χαρακτηρίζουν "οικειοκτονία".
Σε μια ανακοίνωση οι τρεις ανεξάρτητοι ειδικοί, που έχουν διοριστεί από το Συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά δεν μιλούν εξ ονόματος των Ηνωμένων Εθνών, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα προκειμένου να θέσει τέλος στις "συστηματικές και εσκεμμένες κατεδαφίσεις ή κλεισίματα κατοικιών (...) σε αυθαίρετους εκτοπισμούς και σε εξώσεις Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη".
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΗΕ, οι ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν τον Ιανουάριο 132 παλαιστινιακές δομές σε 38 κοινότητες της Δυτικής Όχθης, μεταξύ των οποίων 34 οικιστικές δομές και 15 δομές που χρηματοδοτούνται από δωρητές. Αυτές αντιπροσωπεύουν συνολικά μια αύξηση κατά 135% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022 και περιλαμβάνουν πέντε τιμωρητικές κατεδαφίσεις.
"Η συστηματική κατεδάφιση παλαιστινιακών κατοικιών, η ανέγερση παράνομων ισραηλινών οικισμών και η συστηματική άρνηση αδειών κατασκευής για τους Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συνιστούν 'οικειοκτονία'", δήλωσαν οι τρεις ειδικοί, μεταξύ των οποίων ο Μπαλαχρισνάν Ρατζαγκοπάλ, ειδικός εισηγητής για κατάλληλη στέγη.
Στα τέλη του 2022, ο Ρατζαγκοπάλ είχε ζητήσει η "οικειοκτονία" --η καταστροφή σε μεγάλη ή συστηματική κλίμακα κατοικιών αμάχων στη διάρκεια συγκρούσεων-- να αναγνωριστεί ως ξεχωριστό έγκλημα του διεθνούς ποινικού δικαίου, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
"Οι άμεσες επιθέσεις εναντίον των σπιτιών, των σχολείων, των μέσων διαβίωσης και των πηγών νερού του παλαιστινιακού λαού δεν είναι τίποτα άλλο από απόπειρες του Ισραήλ να περιορίσει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων και να απειλήσει την ίδια την ύπαρξή τους", αναφέρουν οι ειδικοί στην ανακοίνωση.
Επανέλαβαν την ανησυχία τους όσον αφορά την κατάσταση στη Μασάφερ Γιάτα, στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, "όπου περισσότεροι από 1.100 Παλαιστίνιοι κάτοικοι παραμένουν εκτεθειμένοι σε επικείμενο κίνδυνο έξωσης, αυθαίρετου εκτοπισμού και κατεδάφισης των σπιτιών τους, των μέσων επιβίωσής τους και των δομών προμήθειας νερού και υγιεινής".
"Οι ισραηλινές τακτικές αναγκαστικού εκτοπισμού και έξωσης του παλαιστινιακού πληθυσμού μοιάζουν να μην έχουν κανένα όριο. Στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, δεκάδες παλαιστινιακές οικογένειες βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με επικείμενο κίνδυνο εξώσεων και αναγκαστικών εκτοπισμών, λόγω (...) μεροληπτικών σχεδιασμών που ευνοούν την επέκταση των ισραηλινών οικισμών", αναφέρουν οι ειδικοί του ΟΗΕ.
Ο εποικισμός κατεχόμενων περιοχών αποτελεί "παράνομη πράξη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου", λένε.
Τουλάχιστον 475.000 Ισραηλινοί κατοικούν στους οικισμούς της Δυτικής Όχθης, όπου ζουν 2,8 εκατ. Παλαιστίνιοι.
Στις 12 Φεβρουαρίου, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι θα νομιμοποιήσει εννέα οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έπειτα από σειρά επιθέσεων που διέπραξαν Παλαιστίνιοι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.