Δεκάδες χιλιάδες οι τραυματίες
Βιβλική είναι η καταστροφή σε Τουρκία και Συρία, μετά τους φονικούς σεισμούς, των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ, με τα θύματα να αυξάνονται συνεχώς.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι μετασεισμοί, οι οποίοι σε συνδυασμό με τις άσχημες καιρικές συνθήκες καθιστούν το έργο των σωστικών συνεργείων ακόμη δυσκολότερο αλλά και την κατάσταση για τους εγκλωβισμένους και τους εκατομμύρια άστεγους.
Πριν από λίγη ώρα σημειώθηκε νέος σεισμός εντάσεως 5,6 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία, μόλις 2 χλμ το εστιακό του βάθος, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
Ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία τα ξημερώματα χθες Δευτέρα (6/2/23) είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 2.921 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 15.834, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα η AFAD, η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.
Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε τουλάχιστον 4.365 τον αριθμό των θανάτων στην Τουρκία και τη Συρία, που επλήγησαν από σειρά σεισμικών δονήσεων οι οποίες συγκαταλέγονται στις ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Τουλάχιστον 5.606 κτίρια κατέρρευσαν στην Τουρκία.
Οι συνεχείς μετασεισμοί, η βροχή, το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες καθιστούν ακόμη δυσκολότερο το έργο των σωστικών συνεργείων, αλλά και την κατάσταση για τους εγκλωβισμένους και τους εκατομμύρια άστεγους.
Κραυγές αγωνίας ανθρώπων ακόμη θαμμένων στα ερείπια ακούγονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς συγγενείς αδυνατούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα και τον φόβο για τους δικούς τους, μερικές ώρες αφού ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία και στη Συρία ξεπέρασε τους 4.000 νεκρούς κι εκφράζονται ανησυχίες πως θα συνεχίσει να αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό τις επόμενες ώρες και ημέρες.
Ο σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, μεταφέροντας το αίτημα της Δαμασκού για βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα πως θα διανεμηθεί «σε όλους τους Σύρους» που τη χρειάζονται, «σε όλη την επικράτεια», μολονότι μέρος της βρίσκεται εκτός του ελέγχου της κυβέρνησής του.
Ο Μπασάμ Σαμπάγ συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για να τού μεταφέρει το αίτημα για βοήθεια της συριακής κυβέρνησης, η οποία υποσχέθηκε να «διευκολύνει όλες τις απαραίτητες (διαδικασίες) ώστε οι διεθνείς οργανισμοί να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια», μετά τον σεισμό που προκάλεσε τρομακτικές καταστροφές στη Συρία, όπως και στην Τουρκία.
«Διαβεβαιώνουμε τον ΟΗΕ πως είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να συντονίσουμε την χορήγηση βοήθειας σε όλους τους Σύρους, σε όλη τη συριακή επικράτεια», δήλωσε ο πρεσβευτής στον Τύπο, ερωτηθείς για τους πληθυσμούς στις περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες και τζιχαντιστές.
Σήμερα, η ανθρωπιστική βοήθεια στις ζώνες αυτές φθάνει γενικά από την Τουρκία, χάρη σε διασυνοριακό μηχανισμό που δημιουργήθηκε το 2014, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Όμως ο μηχανισμός αυτός αμφισβητείται από τη Δαμασκό και τη Μόσχα, που θεωρούν πως παραβιάζει τη συριακή εθνική κυριαρχία. Υπό την πίεση της Ρωσίας και της Κίνας, ο αριθμός των σημείων διέλευσης μειώθηκε εν καιρώ από τα τέσσερα σε ένα.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του σεισμού, ο σύρος διπλωμάτης φάνηκε χθες να απορρίπτει την ιδέα.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους όλοι θέλουν να βοηθήσουν τους Σύρους από το εσωτερικό της Συρίας. Πρόσβαση από τη Συρία υπάρχει, (οι ενδιαφερόμενοι φορείς) μπορούν να συντονιστούν με την κυβέρνηση — είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», τόνισε ο Μπασάμ Σαμπάγ.
Ωστόσο ο ΟΗΕ έχει τονίσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πως η χορήγηση βοήθειας μέσω των γραμμών των μετώπων, που προϋποθέτει το πράσινο φως της Δαμασκού, δεν είναι εφικτή σε κλίμακα ικανή να καλύψει τις ανάγκες των πληθυσμών της βορειοδυτικής Συρίας.