«Aν φέρουν το θέμα του ΝΑΤΟ ως προϋπόθεση και απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητά τους» δηλώνει ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου
Την μεγάλη νευρικότητα της τουρκικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα των F-16 εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος δήλωσε, ότι η Άγκυρα θέλει να μείνει στο πρόγραμμα, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ και ειδικότερα το Κογκρέσο.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας αναφέρθηκε και πάλι στην Ελλάδα, λέγοντας πως αν οι ΗΠΑ δώσουν τα F-35 στην Αθήνα, τότε θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ. «Aν στο Κογκρέσο κάποιοι γερουσιαστές όπως ο Μενέντεζ, φέρουν το θέμα αυτό (σ.σ. Σουηδίας και Φινλανδίας) ως προϋπόθεση και αν ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ. Αν το θέσουν αυτό ως προϋπόθεση, δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτούμε. Το λέω ξεκάθαρα. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε οποιοδήποτε βήμα, αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εάν το πρόγραμμα των F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε. Αυτά τα θέμαυα είναι ξεχωριστά» είπε.
Στη συνέχεια δε αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εμπλοκής των F-16 με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο λέγοντας: «Το πρόγραμμα των F-16 το βλέπουμε ως μια αξιόλογη εναλλακτική για την ενδυνάμωση της Αεροπορίας μας, αλλά και την ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Aν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ή το Κογκρέσο θέσουν προϋποθέσεις ή πουν "αν δεν κάνετε αυτό, δεν θα γίνει αυτό", εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας και δεν θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για τον εκσυγχρονισμό και τις ανάγκες του θα ψάξουν άλλες εναλλακτικές».
Ερωτηθείς σε περίπτωση που τεθεί τέτοια προϋπόθεση, αν η Τουρκία θα πει ότι τελειώνει το πρόγραμμα των F-16, ο Ιμπραήμ Καλίν είπε: «Εξαρτάται από τους όρους. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα αυτό. Ξέρουμε πως η επιθυμία και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτή. Αν όμως δεν μπορέσουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του Κογκρέσου και κολλήσει στο Κογκρέσο, τότε θα κάνουμε μια νέα εκτίμηση». Ερωτηθείς αν τεθεί ως προϋπόθεση και για τα F-16 και η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, απάντησε ότι «κι εμείς ακούμε τέτοιες πληροφορίες και φήμες, πως το Κογκρέσο θα θέσει ως προυπόθεση κάτι τέτοιο. Υπάρχουν τέτοιες εκτιμήσεις. Μας μεταφέρθηκε, πως η κυβέρνηση δεν έχει τέτοια απαίτηση ή επιθυμία».