«Ο Μακρόν είναι ανέντιμος, πάει στην Ανατολική Μεσόγειο προσεγγίζει και συνάπτει σχέσεις με την Ελλάδα αγνοώντας την Τουρκία»
Ξέσπασε την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των ΗΠΑ, του Εμανουέλ Μακρόν για τις σχέσεις του με την Ελλάδα, ενώ εκθείασετις σχέσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται σε ρήξη με τη Δύση, μετά και τις ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που εξέδωσε η Άγκυρα.
Μιλώντας σε συγκέντρωση της νεολαίας του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «ο Μακρόν είναι ανέντιμος, ασκεί ανέντιμη πολιτική, πάει στην Ανατολική Μεσόγειο προσεγγίζει και συνάπτει σχέσεις με την Ελλάδα αγνοώντας την Τουρκία, ενώ με τη Ρωσία και με τον Πούτιν έχουμε έντιμη πολιτική και έντιμη σχέση μεταξύ μας». «Αυτά τα λόγια που λέω τώρα θα μεταφερθούν, αλλά δε με ενδιαφέρει, τα λέω ξεκάθαρα» διεμήνυσε. «Η Γαλλία χάνει την αξιοπιστία της» υποστήριξε ο Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι η Γαλλία χάνει γρήγορα τη φήμη της στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένου του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης,
«Η στάση των ΗΠΑ στα F-35 θα έχει τίμημα»
«Για τους S-400 μας πίεζαν εδώ και πάρα πολύ καιρό για να μην τους πάρουμε, τους πήραμε, μετά μας πίεζαν να τους δώσουμε αλλού και δεν τους δώσαμε. Μας είχαν υποσχεθεί οι Αμερικανοί τα F-35, παρά την πληρωμή των 1,4 δισ. δολαρίων δεν μας του έδωσαν, αφού δεν μας τα δίνετε θα υπάρχει κάποιο τίμημα» απείλησε τις ΗΠΑ.
Πάντως, όπως παρατήρησε ο Μανώλης Κωστίδης, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο ζήτημα των F-35, που έχει κλείσει για τις ΗΠΑ, για το ζήτημα των F-16, που «καίει» την Τουρκία, δεν είπε τίποτα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν «έβγαλε μάλιστα γλώσσα» εκ νέου στις ΗΠΑ, προσκαλώντας το Ιράν να συμμετάσχει σε συνάντηση Τουρκίας, Ρωσίας και Συρίας, λέγοντας: «Μπορούμε να προσθέσουμε ακόμη και το Ιράν σε αυτό» για την επίτευξη περιφερειακής ειρήνης.
«Θα πάθει σοκ η Σουηδία»
«Θα πάθει σοκ η Σουηδία» δήλωσε προηγουμένως ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ρεσιτάλ αδιαλλαξίας για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις τουρκικές εκλογές.
«Στο ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ η Τουρκία ίσως να στείλει εντελώς διαφορετικό μήνυμα για την Φινλανδία, και η Σουηδία θα πάθει σοκ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
Σχετικά με το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Εξάλειψαν το Ισλάμ καίγοντας το Κοράνι μας; Απλώς έδειξαν πόσο άτιμοι είναι». «Θα πρέπει να εκδώσετε τους “τρομοκράτες” για να μπείτε στο ΝΑΤΟ» διεμήνυσε.
Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση και το ΝΑΤΟ
Με αφορμή τη ματαίωση της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στο Βερολίνο, ο γερμανικός τύπος σχολιάζει το προεκλογικό σκηνικό στην Τουρκία. «Ο συνασπισμός του Ερντογάν κυμαίνεται περί το 41% κατά μέσο όρο, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη χρόνια κακή οικονομική πολιτική και τη διαφθορά», παρατηρεί η Tageszeitung. «Ακόμη, μετά από χρόνια υποδαύλισης των συγκρούσεων, ο Ερντογάν παίζει, όπως το έφερε η μοίρα, τον ρόλο του ειρηνοφύλακα. Αφού βοήθησε στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας για τα σιτηρά μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν βρίσκεται τώρα και πάλι στο επίκεντρο της δράσης. Πριν από ένα χρόνο, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο Ερντογάν θα έχανε σίγουρα. Αλλά μπροστά στις εξελίξεις και με μια αμήχανη αντιπολίτευση που δεν μπορεί να δεσμευτεί σε έναν υποψήφιο, γεννιούνται και πάλι αμφιβολίες. Ανεξάρτητα από τις δημοσκοπήσεις, και μόνο η μετάθεση των εκλογών για τον Μάιο δείχνει ότι ο Ερντογάν βλέπει τη νίκη σε απόσταση αναπνοής».
Όσον αφορά στα ζητήματα του ΝΑΤΟ, πολλοί είναι βέβαιοι πως το μέλλον της Τουρκίας βρίσκεται εντός της συμμαχίας, γεγονός που γνωρίζει και η τουρκική κυβέρνηση. Ωστόσο, η Tagesspiegel εκφράζει και την άκρως αντίθετη άποψη, σύμφωνα με τη Deutsche Welle: «Στην Τουρκία υπάρχει μια αντινατοϊκή νοοτροπία εδώ και δεκαετίες. Επιπλέον, η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αποτέλεσε τομή – ο στρατός “εκκαθαρίστηκε” μαζικά από αξιωματικούς που ήταν φιλικοί προς τo ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ, η ηγεσία της Τουρκίας κυριαρχείται από μια αντινατοϊκή παράταξη. […] Τέλος, με τις συμμαχίες που έχει συνάψει ο Ερντογάν με τους λεγόμενους ευρασιατικούς κύκλους, είναι σαφές πως, προκειμένου να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των συμμάχων, η Τουρκία πρέπει να απομακρυνθεί από τη Δύση – και ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να ωθήσει το ΝΑΤΟ στα όρια της υπομονής του».