Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Πρέπει να δημιουργήσουμε μια «γροθιά» με τα τανκς της ελευθερίας

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Πρέπει να δημιουργήσουμε μια «γροθιά» με τα τανκς της ελευθερίας

Αναδιπλώνεται ο ουκρανικός στρατός, με τη Ρωσία να υπερέχει αριθμητικά

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαιρέτισε τις αποφάσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας να στείλουν στη χώρα του άρματα μάχης Abrams και Leopard 2, αντίστοιχα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις ρωσικές δυνάμεις.

«Είμαι ευγνώμων σε όλους τους συμμάχους μας που μας στέλνουν μοντέρνα τανκς που θα ενισχύσουν την άμυνά μας και την άμυνα της Ευρώπης. Η θέληση για ελευθερία τώρα γίνεται πιο δυνατή», τόνισε χαρακτηριστικά στο νυχτερινό του διάγγελμα αργά το βράδυ της Τετάρτης (25/1). Υπογράμμισε πως τα «κλειδιά», τώρα, «είναι η ταχύτητα και η ποσότητα – η ταχύτητα της εκπαίδευσης του στρατού μας και της αποστολής των αρμάτων μάχης καθώς και το πόσα θα είναι αυτά».

 

«Πλέον, πρέπει να δημιουργήσουμε μια “γροθιά” από τανκς, μια “γροθιά” ελευθερίας που δεν θα αφήσουν την τυραννία να σηκώσει το ανάστημά της και πάλι», ανέφερε.

Ευρωπαϊκή χώρα θέλει να στείλει στο Κίεβο βόμβες διασποράς

Ευρωπαϊκή χώρα επιδιώκει να προμηθεύσει με βόμβες διασποράς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, καθώς κρίνει πως τα πολύ αμφιλεγόμενα όπλα αυτά —η χρήση των οποίων από τη Ρωσία έχει πυροδοτήσει επικρίσεις— θα ήταν χρήσιμα στα πεδία των μαχών, δήλωσε αξιωματούχος χθες Τετάρτη.

Ο αξιωματούχος ευρωπαϊκής κυβέρνησης, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν ούτε ο ίδιος ούτε η χώρα του, εξήγησε πως η κυβέρνησή του έχει ήδη εγκρίνει την παράδοση και πλέον έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Γερμανίας, κράτους που εμπλέκεται στην παραγωγή και άρα πρέπει να δώσει άδεια για την επανεξαγωγή τους.

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από έναν φορέα (βόμβα, οβίδα) μέσα στον οποίο βρίσκονται τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση. Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας, ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων.

Η χρήση και η μεταβίβασή τους θεωρητικά απαγορεύτηκαν με τη σύμβαση του Όσλο (2008), που έχει υπογράψει μεγάλο μέρος των χωρών της Δύσης.

Όμως το Κρεμλίνο δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση και ο ΟΗΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα έντονη ανησυχία για τη χρήση τέτοιων όπλων σε κατοικημένες περιοχές αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι βόμβες διασποράς έχουν βελτιωθεί και η Δύση πρέπει να στρέψει το βλέμμα «στο μέλλον» σε ό,τι αφορά την υποστήριξη που χορηγεί στο Κίεβο, δηλαδή να προμηθεύσει όπλα ικανά να αποτρέψουν κάθε προέλαση του ρωσικού στρατού.

«Τις ζητούν οι Ουκρανοί. Πρόκειται για νόμιμα όπλα. Οι παράπλευρες απώλειες δεν είναι πλέον τόσο μεγάλες. Ήταν ιδιαίτερα μεγάλες τα χρόνια του 1940 και του 1950· σήμερα είναι πολύ πιο διαχειρίσιμες», επιχειρηματολόγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

«Οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει όπλα κάθε είδους που είναι 100 φορές χειρότερα από τις βόμβες διασποράς», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως η Ουκρανία «πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο».

Ωστόσο η εξασφάλιση της συναίνεσης της γερμανικής κυβέρνησης ενδέχεται να χρειαστεί χρόνο, αναγνώρισε.

Η Ρωσία, διαθέτει «αριθμητική υπεροχή» και «εντατικοποιεί» τις μάχες στο Ντονμπάς

Η Ρωσία, διαθέτοντας «αριθμητική υπεροχή», «εντατικοποιεί» τις επιχειρήσεις της στην περιφέρεια Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφερε χθες Τετάρτη η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνια Μαλιάρ.

«Οι μάχες εντατικοποιούνται», ανέφερε η κυρία Μαλιάρ μέσω Telegram, αναφερόμενη ιδίως στην περιοχή της Μπαχμούτ, την οποία τα στρατεύματα της Μόσχας προσπαθούν να κυριεύσουν εδώ και μήνες, καθώς επίσης και στην περιοχή γύρω από τη Βουγλεντάρ, κοινότητα στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ντόνετσκ.

Είναι η πρώτη φορά που η Βουγλεντάρ, πόλη με περίπου 15.000 κατοίκους πριν από τη σύρραξη, στο νοτιοδυτικό τμήμα της γραμμής του μετώπου στην περιφέρεια Ντόνετσκ, αναφέρεται ρητώς από την ουκρανική πολιτική ηγεσία πως συμπεριλαμβάνεται στις ζώνες όπου διεξάγονται «εντατικές» μάχες.

«Η ένταση των μαχών αυξάνεται», ανέφερε χθες βράδυ η κυρία Μαλιάρ.

«Τώρα στο Ντονμπάς, ενάντια στην αριθμητική υπεροχή και την υπεροπλία τους, το πλεονέκτημά μας έγκειται στον επαγγελματισμό της στρατιωτικής διοίκησής μας και στο θάρρος των στρατιωτών μας», πρόσθεσε.

Επιθέσεις, όμως, συνεχίζουν να καταγράφονται σε μεγάλο μέρος της ουκρανικής επικράτειας συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου και της Ντνίπρο.

 

 

 

Μετά την πτώση της Σολεντάρ, ο ουκρανικός στρατός αναδιπλώνεται

Ο ουκρανικός στρατός παραδέχθηκε χθες Τετάρτη πως οι δυνάμεις του αποσύρθηκαν από τη Σολεντάρ, πόλη στην περιφέρεια Ντόνετσκ όπου εκτυλίχθηκαν οι σφοδρότερες μάχες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Για 2-3 ημέρες χάσαμε τις θέσεις μας, αλλά τώρα προσπαθούμε να τις ανακτήσουμε», διαβεβαιώνει ο Ιγκόρ, Ουκρανός στρατιώτης στην περιοχή.

Η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner που φέρεται να πρωτοστάτησε στην επίθεση στη Σολεντάρ ανακοίνωσε την κατάληψή της την 11η Ιανουαρίου. Δύο ημέρες αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του ελέγχουν την πόλη, η οποία πριν από τον πόλεμο αριθμούσε περίπου 10.000 κατοίκους.

Η κατάληψη της Σολεντάρ αποτελεί την πρώτη σημαντική επιτυχία του ρωσικού στρατού έπειτα από μήνες. Προηγήθηκε σειρά ηττών και αναδιπλώσεων στο ανατολικό και το νότιο μέτωπο.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Σερχίι Τσερεβάτι είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις του υποχώρησαν ύστερα από εβδομάδες σφοδρών μαχών. «Χτίζουμε νέα γραμμή άμυνας, με οχυρωματικά έργα σε άλλα σημεία, ενώ εξακολουθούμε να προκαλούμε βαρύτατα πλήγματα στον εχθρό», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναδίπλωση σχεδιάστηκε προσεκτικά, χωρίς να υπάρξει «περικύκλωση» ή «μαζικές αιχμαλωτίσεις» Ουκρανών στρατιωτών.

Λοχίας, ονόματι Άλκορ, είπε ότι «η μάχη ήταν σκληρή» και ο εχθρός είχε μεγάλο αριθμητικό πλεονέκτημα. «Πυροβολούσαμε ακατάπαυστα, αλλά πέντε λεπτά αργότερα νέο κύμα 20 εχθρών ερχόταν εναντίον μας Ο αριθμός τους ήταν τεράστιος. Χρησιμοποιούν στρατιώτες τους σαν τροφή για τα κανόνια… Οι δικοί μας έλεγαν “Μείνετε όρθιοι, μην κάνετε πίσω”».

Παρότι ορισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες είναι πεπεισμένοι ότι τα χαμένα εδάφη μπορούν να ανακτηθούν, άλλοι δεν είναι τόσο βέβαιοι.

«Η Σολεντάρ έπεσε», παραδέχθηκε ο υποδιοικητής του 144ου τάγματος πεζικού Βολοντίμιρ Λεόνοφ, το οποίο αναδιπλώθηκε δέκα χιλιόμετρα μακρύτερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, 27 στρατιώτες υπέγραψαν επιστολή στην οποία εκφράζουν την άρνησή τους να επιστρέψουν σε θέσεις μάχης.

Χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που αυστηροποιεί τις ποινές για ανυπακοή ή λιποταξία, προβλέποντας φυλάκιση 10 και 12 ετών αντίστοιχα.

Ωστόσο, για ορισμένους η φυλακή μπορεί να είναι προτιμότερη από τον θάνατο σε κάποιο όρυγμα. Τουλάχιστον «ορισμένοι σκέφτονται έτσι», παραδέχεται ο Λεόνοφ.