Τι ισχυρίστηκε ο Ιταλός ευρωβουλευτής για τις σχέσεις του με το Κατάρ
Ο Αντρέα Κοζολίνο, ο Ιταλός ευρωβουλευτής των Ευρωσοσιαλιστών, για τον οποίο οι βελγικές αρχές ζήτησαν την άρση της ασυλίας του για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate, δήλωσε «αθώος» μιλώντας σήμερα ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η ακρόαση του Α. Κοτσολίνο, ο οποίος παραιτήθηκε από την ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών, έγινε σήμερα το πρωί, κατόπιν αιτήματος του ιδίου.
«Δεν έχω λάβει ποτέ χρηματικά ποσά, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, ούτε σε μετρητά ούτε με οικονομικές συναλλαγές, ούτε για μένα ούτε για κανένα σωματείο, ίδρυμα, ΜΚΟ, εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο», δήλωσε ο Α. Κοτσολίνο κατά την ακρόασή του, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ.
Κατά την ακρόασή του, ο Αντρέα Κοτσολίνο δήλωσε ότι «παραιτείται επισήμως» από τη βουλευτική του ασυλία, για «να εκτονώσει την πίεση στο Κοινοβούλιο και για να συνεργαστεί στην έρευνα». Η δήλωσή του, ωστόσο δεν αλλάζει τίποτα στη διαδικασία που έχει ήδη κινήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων θα αποφασίσει επ' αυτού στις 31 Ιανουαρίου και μετά οι ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια το αργότερο μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου θα πρέπει να ψηφίσουν για την άρση της ασυλίας των Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο.
Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, πρώην αφεντικό του Φραντσέσκο Τζόρτζι (συντρόφου της Εύας Καϊλή) κατέθετε επί περίπου δεκαπέντε λεπτά, υποστηρίζοντας με παραδείγματα ότι δεν θα μπορούσε να ήταν μέρος ενός δικτύου επιρροής, ούτε προς όφελος του Κατάρ, ούτε προς όφελος του Μαρόκου.
Συγκεκριμένα, ο Αντρέα Κοτσολίνο ανέφερε ότι είχε υποβάλει «ακριβείς και καθόλου εύκολες ερωτήσεις» στον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, κατά την ακρόασή του, ενώπιον του Κοινοβουλίου, στις 14 Νοεμβρίου και πως «έχει ψηφίσει υπέρ των πιο σημαντικών τροπολογιών στην πρόταση που καταδικάζει τη συμπεριφορά του Κατάρ». Ισχυρίστηκε, επίσης ότι ένα από τα email που εστάλησαν, σε σχέση με αυτήν την πρόταση, από το γραφείο του, ήταν στην πραγματικότητα μια πρωτοβουλία του πρώην συνεργάτη του Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Όσον αφορά το Μαρόκο, ο Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΚ για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ, εξηγεί ότι «όλες οι θέσεις που έλαβε η αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ εγκρίθηκαν ομόφωνα, δεν υπήρξε ποτέ διαφωνία μεταξύ των βουλευτών και ότι το μόνο ψήφισμα που υπέγραψε για το Μαρόκο «περιείχε μια αυστηρή κριτική στο μαροκινό κράτος όσον αφορά τη μετανάστευση».
Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, ο Αντρέα Κοτσολίνο δήλωσε: «Η καχυποψία εναντίον μου βασίζεται στο γεγονός ότι ο Φ. Τζόρτζι δούλευε για μένα, ενώ προηγουμένως ήταν βοηθός του Παντσέρι». Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι κοινή πρακτική μεταξύ των ευρωβουλευτών να προσλαμβάνουν ως συνεργάτες τους διαπιστευμένους συνεργάτες ευρωβουλευτών από προηγούμενες νομοθετικές περιόδους που δεν έχουν επανεκλεγεί, λέγοντας: «Όταν προσέλαβα τον Τζόρτζι θεωρούνταν ένας από τους πιο λαμπρούς νέους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες που μπορούσε επίσης να υπερηφανεύεται για ένα σημαντικό δίκτυο θεσμικών σχέσεων, και ο Παντσέρι, από το γραφείο του οποίου προήλθε, ήταν μεταξύ των πιο αξιόπιστων απερχόμενων Ιταλών ευρωβουλευτών έχοντας αναλάβει καθήκοντα για τρεις συνεχόμενες νομοθετικές περιόδους, από το 2004 έως το 2019». Ο Α. Κοτσολίνο πρόσθεσε ότι βρισκόταν στο «απόλυτο σκοτάδι» όσον αφορά τις δραστηριότητες του Τζόρτζι με τον Παντσέρι.
Καταλήγοντας, ο Α. Κοτσολίνο ζήτησε να αρθεί η βουλευτική του ασυλία.