Κριτική και από υπερορθόδοξους Εβραίους
Ηγετικά στελέχη υπερορθόδοξων Εβραίων που υποστηρίζουν την νεοσυσταθείσα κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ επέκριναν την επίσκεψη του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ στην Πλατεία Τεμενών, ή Όρος του Ναού για τους Εβραίους, στην Ιερουσαλήμ, δίνοντας και εσωτερική χροιά στο κύμα διεθνούς καταδίκης στην κίνηση του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας.
Ένας βουλευτής κατηγόρησε τον Μπεν Γκβιρ ότι «προκαλεί ολόκληρο τον κόσμο».
Η επίσκεψη του υπουργού χθες Τρίτη στο συγκρότημα του τεμένους αλ Άκσα προκάλεσε διαμαρτυρίες από όλο τον αραβικό κόσμο και δυτικές ανησυχίες για μακροχρόνιες συμφωνίες σχετικά με την πρόσβαση των μη μουσουλμάνων στον χώρο.
Ο Μπεν Γκβιρ, θρησκευόμενος ο ίδιος, δεν παραβίασε την ισραηλινή απαγόρευση για εβραϊκή προσευχή στο σημείο, που αποτελεί σύμβολο του παλαιστινιακού εθνικισμού. Αλλά και μόνο η παρουσία του ακροδεξιού υπουργού στο συγκρότημα ήταν ένα ανάθεμα για τους πιο αυστηρά ευσεβείς και πολιτικά ουδέτερους Εβραίους.
«Απαγορεύεται να ανέβεις στον τόπο των Αγίων των Αγίων», δήλωσε ο βουλευτής του υπερορθόδοξου κόμματος Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά, Μοσέ Γκάφνι, στη Βουλή, αναφερόμενος σε ένα τμήμα εβραϊκών ναών που βρίσκονταν στο σημείο στην αρχαιότητα και όπου απαγορευόταν η πρόσβαση στους περισσότερους ανθρώπους.
Ο Γκάφνι είπε ότι είχε συμβουλέψει τον Μπεν Γκβιρ για αυτό.
«Εκτός από την πτυχή του θρησκευτικού νόμου, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κερδίσει κανείς εκτός από απλά να προκαλέσει ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε.
Το συγκρότημα αλ Άκσα γνωστό στους μουσουλμάνους ως το Ευγενές Αβατον, είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ. Είναι επίσης ο πιο ιερός τόπος του Ιουδαϊσμού, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Είναι επίσης σύμβολο για τις παλαιστινιακές ελπίδες για τη δημιουργία ενός κράτους, ένας στόχος που φαίνεται ολοένα και πιο μακρινός με τον Μπεν Γκβιρ και άλλους ακροδεξιούς συμμάχους που βρίσκονται τώρα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Το συγκρότημα βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μία από τις περιοχές που κατέλαβε το Ισραήλ των Έξι Ημερών το 1967 όπου οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν να δουν την πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους. Το Ισραήλ θεωρεί όλη την Ιερουσαλήμ αδιαίρετη πρωτεύουσά του - ένα καθεστώς που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.
«Σύμβολο κυριαρχίας»
Ορισμένοι που προωθούν τις επισκέψεις Εβραίων στο συγκρότημα υποστηρίζουν ότι η διαδρομή συνάδει με την ιερότητα αποφεύγοντας το πού πιστεύουν ότι βρίσκονταν τα Άγια των Αγίων.
Επικαλούμενος τέτοιες αποφάσεις, ο Μπεν Γκβιρ απάντησε στον Γκάφνι στο Twitter: «Το Όρος του Ναού δεν είναι απλώς ένα θρησκευτικό ζήτημα.. .Είναι επίσης ένα σύμβολο κυριαρχίας και διακυβέρνησης και ο εχθρός μας μετράει σύμφωνα με τη συμπεριφορά μας εκεί».
Μαζί με τον Ενωμένο Ιουδαϊσμό της Τορά που συμμετέχει στην κυβέρνηση που ορκίστηκε την περασμένη εβδομάδα είναι το Σας, ένα υπερορθόδοξο κόμμα που αντλεί υποστήριξη από τους Σεφαραδίτες Εβραίους με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή.
Το γραφείο του Ισραηλινού αρχιραβίνου των Σεφαραδιτών Γιτζάκ Γιοσέφ ανέφερε ότι έστειλε στον Μπεν Γκβιρ, μια, όπως την αποκάλεσε, «επιστολή διαμαρτυρίας... καλώντας τον υπουργό να μην ανέβει ξανά στο Όρος του Ναού».
«Ακόμα και αν ισχυριστεί κανείς ότι μια ραβινική μειονότητα σας επέτρεψε προσωπικά να το κάνετε αυτό, είναι σαφές ότι ως υπουργός στην κυβέρνηση του Ισραήλ δεν πρέπει να αναλαμβάνετε δράση ενάντια στις οδηγίες της αρχής του ραβίνου που χρονολογούνται γενιές πίσω», ανέφερε η επιστολή, η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters.
Αν και η επίσκεψη στην τοποθεσία έληξε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, θα μπορούσε να αυξήσει τις προστριβές με τους Παλαιστίνιους έπειτα από ένα κύμα βίας στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη το 2022.
Η Χαμάς, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι περαιτέρω τέτοιες συμπεριφορές «θα φέρουν όλα τα μέρη πιο κοντά σε μια μεγάλη σύγκρουση».