Αντιδράσεις από Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γαλλία και ΟΗΕ
Η διπλωματία των ΗΠΑ υποστήριξε χθες Τετάρτη (7/12) το ότι οι Ταλιμπάν δεν τηρούν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν προς τον υπόλοιπο κόσμο, αφού προχώρησαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα, για πρώτη φορά αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, σε «αποτρόπαιη» δημόσια εκτέλεση.
«Αυτό δείχνει, κατά την άποψή μας, ότι οι Ταλιμπάν επιδιώκουν να επιστρέψουν στις οπισθοδρομικές και βίαιες πρακτικές» που ασκούσαν «τα χρόνια του 1990», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Καταδίκασε η Γαλλία
Από τη μεριά της, η διπλωματία της Γαλλίας καταδίκασε «με τον πλέον έντονο τρόπο» τη δημόσια εκτέλεση στο Αφγανιστάν καταδικασμένου για φόνο.
«Η Γαλλία καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο τη δημόσια εκτέλεση στην οποία προχώρησαν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.
«Αυτή η φρικιαστική απόφαση προστίθεται σε πολλές άλλες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που διαπράχθηκαν από τους Ταλιμπάν σε βάρος ανδρών και γυναικών στο Αφγανιστάν αφότου κατέλαβαν την εξουσία διά της βίας τον Αύγουστο του 2021», συνεχίζει.
Η δημόσια εκτέλεση έγινε μερικές εβδομάδες μετά την εντολή του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν να εφαρμόζεται κατά γράμμα η πολύ αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου από το σουνιτικό φονταμενταλιστικό κίνημα.
Ο άνδρας που εκτελέστηκε είχε κατηγορηθεί πως δολοφόνησε το 2017 άνδρα κι έκλεψε τη μοτοσικλέτα του και το κινητό τηλέφωνό του, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ταλιμπάν.
Δικαστικοί και αξιωματούχοι των Ταλιμπάν παραβρέθηκαν στην εκτέλεση, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου των Ταλιμπάν, του Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ.
«Η Γαλλία υπενθυμίζει την απαρασάλευτη αντίθεσή της στη θανατική ποινή οπουδήποτε και υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις» και παραμένει δεσμευμένη στην προσπάθεια «για την οικουμενική κατάργηση αυτής της άδικης και απάνθρωπης τιμωρίας», προστίθεται στο δελτίο Τύπου του Κε ντ’ Ορσέ.
Επί των ημερών του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν (1996-2001), οι καταδικασμένοι σε θάνατο εκτελούνταν με τουφεκισμό ή λιθοβολισμό, ανάλογα με τα εγκλήματα που τους βάραιναν.
ΟΗΕ: «Βαθιά ανησυχία»
Θέση για το ζήτημα πήρε και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του μετά την πρώτη δημόσια εκτέλεση στο Αφγανιστάν, διά στόματος εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του, του Αντόνιο Γκουτέρες.
«Η θέση μας δεν άλλαξε ποτέ. Ο ΟΗΕ εναντιώνεται στην ποινή του θανάτου. Καλούμε για μορατόριο στην επιβολή της θανατικής ποινής στη χώρα» της νοτιοανατολικής Ασίας, τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, η Στεφανί Τρεμπλέ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.