Ύφεση 1,4% προβλέπεται το 2023 στη χώρα - Η κυβέρνηση ψάχνει έσοδα ύψους 55 δισ. λιρών
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ παρουσίασε σήμερα έναν προϋπολογισμό λιτότητας για να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της Μεγάλης Βρετανίας με 55 δισ. λίρες σε αυξήσεις φόρων και μειώσεις στις κρατικές δαπάνες, παρόλο που η χώρα έχει ήδη εισέλθει σε ύφεση.
«Είναι ένα ισορροπημένο σχέδιο σταθερότητας», δήλωσε ο Χαντ. «Προσπάθησα να είμαι δίκαιος ζητώντας από αυτούς που έχουν περισσότερα να συνεισφέρουν περισσότερα», δήλωσε ο Χαντ στο Κοινοβούλιο. «Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως άλλες χώρες, είναι αυτή τη στιγμή σε ύφεση», σύμφωνα με το OBR, την υπηρεσία Δημοσιονομικής Ευθύνης, δήλωσε ο Χαντ και το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2023.
Ο ίδιος επεσήμανε «τρεις προτεραιότητες: τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τις δημόσιες υπηρεσίες». Η σταθερότητα, ύστερα από τη χρηματοοικονομική αναταραχή της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι στην κορυφή της λίστας, και μαζί με αυτή η μάχη κατά του πληθωρισμού «που πλήττει περισσότερο τους φτωχότερους». Σύμφωνα με τον ίδιο, το OBR «επιβεβαίωσε ότι οι διεθνείς παράγοντες είναι η κύρια αιτία του πληθωρισμού, ενώ η πλειονότητα των χωρών βρίσκονται ακόμα αντιμέτωπες με τον αντίκτυπο» της πανδημίας της Covid, ο οποίος επιδεινώθηκε από την «ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τη Ρωσία» και την εισβολή της στην Ουκρανία.
Παρουσιάζοντας ένα πακέτο μέτρων δημοσιονομικής «εξυγίανσης» συνολικού ύψους 55 δισ. λιρών, αναφέρθηκε στη μείωση του ορίου πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής εισοδήματος και την αύξηση του φόρου στους πετρελαϊκούς και ενεργειακούς κολοσσούς. Ο νέος υπουργός Οικονομικών είχε το δύσκολο καθήκον να καθησυχάσει τις αγορές στις οποίες δημιουργήθηκε νευρικότητα λόγω των μαζικών και όχι καλά προετοιμασμένων δημοσιονομικών ανακοινώσεων της προηγούμενης κυβέρνησης της Λιζ Τρας, που συντάραξαν τις βρετανικές αγορές και εκτόξευσαν το κόστος χρέους της χώρας.
Ο υπουργός ήταν πολύ προσεκτικός στο να βασιστεί στα στοιχεία του OBR, των οποίων η απουσία στον καταστροφικό "μίνι προϋπολογισμό" της προηγούμενης κυβέρνησης είχε συμβάλει στην πρόκληση πανικού στις αγορές. Ο Χαντ είχε ήδη ακυρώσει το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων που είχαν τότε ανακοινωθεί από την Λιζ Τρας. Το δημοσιονομικό πακέτο, που θα είναι δύσκολο να το "καταπιούν" οι Βρετανοί, έρχεται ενώ η οικονομία ήδη συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο. Η ύφεση που ξεκίνησε μπορεί να διαρκέσει έως δύο χρόνια, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας.
Εκτός της covid και του πολέμου στην Ουκρανία, η Μεγάλη Βρετανία υφίσταται τον αντίκτυπο του Brexit που έπληξε το εμπόριο με τον μεγάλο ευρωπαίο του γείτονα και εμπόδισε την είσοδο εργαζομένων από την ηπειρωτική Ευρώπη, το οποίο συμβάλλει στον πληθωρισμό και την απώλεια παραγωγικότητας.