«Χρειάζονται μια κανονική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Ζεράλντ Νταρμανέν
«Οι Βρετανοί πρέπει να αλλάξουν», ώστε η χώρα τους να μην είναι πλέον ένας μεταναστευτικός «τόπος έλξης», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, σε συνέντευξή του στην περιφερειακή εφημερίδα La Voix du Nord που δημοσιεύθηκε μετά την ανακοίνωση μιας γαλλο-βρετανικής συμφωνίας κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών.
«Οι Βρετανοί πρέπει να αλλάξουν ώστε να μην παραμείνουν ένας τόπος έλξης. Πρέπει πρώτα να τροποποιήσουν τους κανόνες της αγοράς εργασίας τους, καθώς είναι δυνατό να εργάζεται κανείς χωρίς χαρτιά στο Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε ο Νταρμανέν.
«Χρειάζονται μια κανονική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια συνθήκη, που δεν έθεσε ποτέ σε εφαρμογή ο Μπόρις Τζόνσον», πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, «για να καθορίσει τους κανόνες εισόδου των αλλοδαπών», προσθέτει ο Γάλλος υπουργός, ζητώντας τη θέσπιση από το Λονδίνο «νόμιμων μεταναστευτικών οδών».
«Η απουσία αυτών ευνοεί τη μαύρη εργασία και τις διελεύσεις με μικρά πλεούμενα», αυτά τα αυτοσχέδια σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες από τη βόρεια ακτή της Γαλλίας στις αγγλικές ακτές, υπογράμμισε.
Μετά τη νέα συμφωνία συνεργασίας που υπογράφηκε σήμερα, ο Νταρμανέν τονίζει επίσης την ανάγκη «να ενισχυθεί η συνεργασία με τους Βέλγους και τους Ολλανδούς» για τον συντονισμό της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης μεταναστών. «Μια σύνοδος κορυφής με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους Βρετανούς θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες», ανακοίνωσε.
Ο Γάλλος ΥΠΕΣ χαιρέτισε επίσης μια «σημαντική πρόοδο» στη συμφωνία που συνήφθη, «όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της δικαιοσύνης, την πρόσβαση στα τηλεφωνικά δεδομένα των διακινητών και των μεταναστών όταν ενημερώνονται». «Μέχρι τώρα οι Βρετανοί αρνούνταν να μοιραστούν πληροφορίες. Η νέα υπουργός φαίνεται να το καταλαβαίνει καλύτερα», σημείωσε.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η Βρετανία θα καταβάλει 72,2 εκατ. δολάρια το 2022-2023 στη Γαλλία, η οποία θα αυξήσει κατά 40% τις δυνάμεις ασφαλείας που αναπτύσσει στις ακτές της από όπου αναχωρούν οι παράτυποι μετανάστες με προορισμό το βρετανικό έδαφος, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
«Από το 2018, οι Βρετανοί έχουν χρηματοδοτήσει ένα πακέτο 200 εκατομμυρίων ευρώ» και η Γαλλία «έχει ξοδέψει, ταυτόχρονα, τέσσερις φορές περισσότερα», υπενθύμισε ο Γάλλος υπουργός.