Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Μια επίθεση, πίσω από την οποία βρίσκεται «μια γυναίκα», έπληξε το μεσημέρι της Κυριακής την καρδιά της Κωνσταντινούπολης, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες στον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της Ιστικλάλ.
Η ισχυρή έκρηξη, η οποία άφησε επίσης 81 τραυματίες, εκ των οποίων δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, σημειώθηκε γύρω στις 16:20 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ενώ ο πεζόδρομος ήταν γεμάτος ως συνήθως από κόσμο σε αυτό το δημοφιλές σημείο της τουρκικής μητρόπολης για τουρίστες.
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης μέχρι αργά το βράδυ.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για μια επίθεση με «οσμή τρομοκρατίας», δεσμευόμενος ότι «οι δράστες αυτής της αποτρόπαιης επίθεσης θα αποκαλυφθούν».
Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι έκανε λόγο για «μια γυναίκα» που «πυροδότησε τη βόμβα». Νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε μια επίθεση γυναίκας «βομβιστή καμικάζι».
Αργότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ αναφέρθηκε σε μια «τσάντα» που ήταν αφημένη σε ένα παγκάκι: «Μια γυναίκα καθόταν σε ένα παγκάκι για 40-45 λεπτά και λίγο αργότερα έγινε η έκρηξη. Όλα τα δεδομένα για αυτήν τη γυναίκα είναι υπό εξέταση», πρόσθεσε.
«Είτε αυτή η τσάντα περιείχε χρονοδιακόπτη ή κάποιος την ενεργοποίησε εξ αποστάσεως», πρόσθεσε.
Αργά το βράδυ ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα τόνισε ότι «42 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται, εκ των οποίων πέντε σε μονάδες εντατικής θεραπείας, δύο σε κρίσιμη κατάσταση».
Το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο (RTUK) απαγόρευσε γρήγορα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα να μεταδίδουν εικόνες της σκηνής για να «αποτρέψει τη δημιουργία φόβου» και «την εξυπηρέτηση των στόχων τρομοκρατικών οργανώσεων».
Η πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιορίστηκε επίσης στη χώρα μετά την επίθεση.
Διεθνείς αντιδράσεις
Η επίθεση, η οποία έρχεται επτά μήνες πριν από τις κρίσιμες τουρκικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, προκάλεσε πολλές καταδίκες και εκφράσεις αλληλεγγύης από άλλες χώρες. Ελλάδα, Πακιστάν, Ινδία, Ιταλία, Γερμανία, όπου υπάρχει μεγάλη τουρκική κοινότητα, Κατάρ, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, μεταξύ πολλών άλλων.
«Συγκλονισμένος και λυπημένος από την είδηση της αποτρόπαιας επίθεσης στην Τουρκία. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, στον Πρόεδρο Ερντογάν και στον τουρκικό λαό. Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter.
«Όλες οι σκέψεις μας βρίσκονται με τον τουρκικό λαό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εξέφρασε την «αλληλεγγύη του με τον σύμμαχό μας». Σοκαρισμένος δήλωσε και ο Ουλφ Κρίστερσον, πρωθυπουργός της Σουηδίας, χώρας υποψήφιας για ένταξη στην Συμμαχία.
Ο Λευκός Οίκος, σε ανακοίνωσή του, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «στέκονται στο πλευρό της Τουρκίας, σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».
Από τη Γαλλία, που τίμησε σήμερα τη μνήμη των 130 νεκρών από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε: «Προς τους Τούρκους: μοιραζόμαστε τον πόνο σας».
Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εξέφρασε τα συλληπητήριά του στον Τούρκο πρόεδρο.
Τέλος, το Ισραήλ, με το οποίο η Τουρκία έχει αναθερμάνει τις σχέσεις της, επιβεβαίωσε ότι «ο τρόμος δεν θα νικήσει ποτέ».