Θεωρητικά έγινε για να ισχύσει σε μόνιμη βάση
Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας και οι αντάρτες της επαρχίας Τιγκράι κατέληξαν σε συμφωνία για τη «μόνιμη κατάπαυση των εχθροπραξιών» σε αυτήν την περιοχή της χώρας όπου μαίνονται εδώ και δύο χρόνια οι συγκρούσεις, ανακοίνωσε απόψε η Αφρικανική Ένωση.
Οι αντιπροσωπείες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των ανταρτών θα υπογράψουν την ειρηνευτική συμφωνία στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής. Οι δύο αντιπροσωπείες διαπραγματεύονταν από τις 25 Οκτωβρίου στην πόλη αυτήν, υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης.
«Οι δύο εμπόλεμες πλευρές δέχτηκαν επισήμως την παύση των εχθροπραξιών», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ειδικός απεσταλμένος της ΑΕ για το Κέρας της Αφρικής. Η συμφωνία «σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την Αιθιοπία», πρόσθεσε.
Οι αντάρτες χαιρέτισαν τη συμφωνία. «Για να ανταποκριθούμε στα δεινά του λαού μας, κάναμε παραχωρήσεις επειδή πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», είπε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας τους, ο Γκετάτσιου Ρέντα. Τονίζοντας ότι πρόθεση τους είναι να υλοποιήσουν τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, υπογράμμισε ότι «η βούληση των δύο πλευρών είναι να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν για να χαράξουν έναν νέο δρόμο προς την ειρήνη».
Η ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός είναι «ένα πραγματικά καλοδεχούμενο πρώτο βήμα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες, είναι είναι ένα πραγματικά καλοδεχούμενο πρώτο βήμα που ελπίζουμε ότι θα αρχίσει να προσφέρει ανακούφιση στα εκατομμύρια των πολιτών που υπέφεραν λόγω της σύγκρουσης», σημείωσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς, υπογραμμίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Οι αντάρτες και ο ομοσπονδιακός στρατός –με τη στήριξη των δυνάμεων των γειτονικών επαρχιών και του στρατού της Ερυθραίας– συγκρούονταν στο Τιγκράι από τον Νοέμβριο του 2020. Την άνοιξη κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός, όμως οι μάχες ξανάρχισαν τον Αύγουστο. Οι δυνάμεις της ομοσπονδιακής κυβέρνηση ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι κατέλαβαν πολλές πόλεις στο Τιγκράι.
Η επανάληψη των συγκρούσεων και η αδυναμία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στα έξι εκατομμύρια κατοίκους του Τιγκράι θορύβησαν τη διεθνή κοινότητα. Ο πόλεμος βύθισε την περιοχή σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις.
Ο αριθμός των θυμάτων είναι άγνωστος. Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στη βόρεια Αιθιοπία και οι επικοινωνίες με την περιοχή είναι προβληματικές, καθιστώντας αδύνατη κάθε επαλήθευση των πληροφοριών από ανεξάρτητες πηγές. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί έως και μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Περισσότερα από δύο εκατομμύρια εκτοπίστηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν περιέλθει σε μια κατάσταση που προσεγγίζει τον λιμό.