«Θα αποτελούσε εχθρική πράξη απέναντι στην ανθρωπότητα», δηλώνει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός
Η χρήση από τη Ρωσία πυρηνικών όπλων θα ήταν «εχθρική πράξη απέναντι στην ανθρωπότητα», προειδοποίησε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αυστραλία.
Ο ρωσικός εκφοβισμός για τη «χρήση πυρηνικών όπλων είναι πολύ σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας και είναι απολύτως απαράδεκτος», δήλωσε ο επικεφαλής της μοναδικής χώρας που βομβαρδίστηκε ποτέ με ατομική βόμβα.
Τον Μάιο του 2023, ο Κισίντα θα υποδεχθεί τους αρχηγούς των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) στη Χιροσίμα, που χτυπήθηκε από αμερικανική ατομική βόμβα στις 6 Αυγούστου του 1945, σκοτώνοντας 140.000 ανθρώπους. Η ιαπωνική πόλη Ναγκάσακι βομβαρδίστηκε με δεύτερη ατομική βόμβα τρεις ημέρες αργότερα.
Για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, αυτή η περίοδος 77 ετών χωρίς χρήση πυρηνικών όπλων «δεν πρέπει να τελειώσει ποτέ».
«Εάν μια μέρα χρησιμοποιούνταν πυρηνικά όπλα, αυτό θα αποτελούσε πράξη εχθρότητας απέναντι στην ανθρωπότητα... η διεθνής κοινότητα δεν θα ενέκρινε ποτέ τέτοια ενέργεια», επέμεινε ο ίδιος, περιγράφοντας την απειλητική στάση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ως «βαθιά ανησυχητική».
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εκφράσει σχεδόν απροκάλυπτα τη βούλησή του να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι και ο Κισίντα συμφώνησαν σήμερα να ενισχύσουν τις διμερείς τους σχέσεις στο πεδίο της ασφάλειας, σε μια περίοδο κατά την οποία η Κίνα πιέζει για να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Ο Κισίντα δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Αυστραλός ομόλογός του συμφώνησαν ότι οι δεσμοί των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, έχουν φθάσει σε νέο επίπεδο δεδομένης της στενής συνεργασίας στην ασφάλεια, την ενέργεια και για τους φυσικούς πόρους.
«Ως ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα αυτή της συνάντησης, ο Άντονι και εγώ υπογράψαμε μια νέα κοινή δήλωση για τη συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας», δήλωσε ο Κισίντα σε συνέντευξη Τύπου στο Περθ. «Αυτό θα αποτελέσει πυξίδα που δείχνει την κατεύθυνση της διμερούς συνεργασίας στην ασφάλεια και την άμυνα για τα επόμενα 10 χρόνια».
Στην ετήσια Συνάντηση Ηγετών Αυστραλίας-Ιαπωνίας, που έγινε στο Πέρθ, την πρωτεύουσα της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας, οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν μια συμφωνία συνεργασίας σε επίπεδο ασφάλειας, επικαιροποιώντας το αντίστοιχο σύμφωνο του 2007, προκειμένου να αποκριθούν σε έναν διαφορετικό περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
«Αυτή η ιστορική δήλωση αποστέλλει ένα ισχυρό μήνυμα στην περιοχή για τη στρατηγική μας ευθυγράμμιση», δήλωσε ο Αλμπανέζι, χαιρετίζοντας το σύμφωνο που υπεγράφη.
Χωρίς να αναφέρεται άμεσα στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία απάντηση σε ένα «στρατηγικό περιβάλλον ολοένα και πιο δύσκολο».
Οι δύο ηγέτες, στην πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα πρωθυπουργού στην Αυστραλία από το 2018, συζήτησαν επίσης το θέμα της κλιματικής αλλαγής, την έκφραση στήριξης στη μετάβαση των χωρών της περιοχής σε καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα και την ενίσχυση των επενδύσεων σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.