Ο Ερντογάν έκανε λόγο για «συκοφαντία» που στρέφεται κατά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων
Οργισμένη ήταν η απάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση από τον τουρκικό στρατό χημικών όπλων στις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ, ενώ την ίδια ώρα έρευνα για το θέμα έχει ζητήσει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας, εις βάρος της οποίας άσκησαν ποινική δίωξη οι εισαγγελικές αρχές.
Ερωτηθείς σχετικά κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «συκοφαντία», «ανεντιμότητα» και «ανηθικότητα», που στρέφεται κατά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και τόνισε ότι, σε συνεννόηση με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κινήθηκαν οι διαδικασίες για την ποινική δίωξη και εξάντληση της αυστηρότητας του νόμου -όπως είπε- εις βάρος όσοι αναπαράγουν ανάλογες πληροφορίες. «Αυτή είναι η λάσπη που ρίχνουν πάντα στον στρατό μας. Νομίζουν ότι ακόμη και αν δεν πιάσει η λασπολογία τους, κάτι θα μείνει στο τέλος. Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό του κομμουνισμού και των κομμουνιστών» υποστήριξε ο κ. Ερντογάν.
Ένα 24ωρο νωρίτερα, η εισαγγελία της Άγκυρας διέταξε την ποινική δίωξη της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας, Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, με την κατηγορία της «προπαγάνδας τρομοκρατικής οργάνωσης» (μία σαφή αναφορά στην κουρδική οργάνωση ΡΚΚ) και της προσβολής του τουρκικού έθνους, της Τουρκικής Δημοκρατίας και των κρατικών θεσμών και οργάνων της. Η γνωστή Τουρκάλα γιατρός είχε δηλώσει προηγουμένως, ότι από τα βίντεο που παρακολούθησε στο διαδίκτυο, είναι προφανής η προσβολή των θυμάτων που εμφανίζονται σε αυτά από νευροπαραλητικά τοξικά αέρια.
Τα επίμαχα βίντεο δημοσίευσαν ενημερωτικοί δικτυακοί τόποι προσκείμενοι στο ΡΚΚ, οι οποίοι κατήγγειλαν τη χρήση από τον τουρκικό στρατό «απαγορευμένων διεθνώς βομβών και όπλων που παράγουν δηλητηριώδη αέρια». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, η Τουρκία άρχισε να κάνει χρήση χημικών όπλων σε περιοχές του Βορείου Ιράκ από τον Φεβρουάριο του 2021 και μέχρι σήμερα έχει τα έχει χρησιμοποιήσει 367 φορές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους από αυτά 46 μέλη του PKK.
«Έχω μελετήσει το βίντεο και στο παρελθόν. Προφανώς έχει γίνει χρήση κάποιου αερίου που επηρεάζει απ’ ευθείας το νευρικό σύστημα. Παρ’ όλο που απαγορεύεται η χρήση τους, δυστυχώς βλέπουμε ότι τα όπλα αυτά να χρησιμοποιούνται σε ένοπλες συγκρούσεις» δήλωσε η Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί.