Ο καθηγητής Νίκολας Στερν «χτύπησε» εκ νέου το καμπανάκι του κινδύνου
Η κλιματική αλλαγή και η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνουν ήδη «σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε σήμερα σε μια διάσκεψη στο Λονδίνο ο καθηγητής Νίκολας Στερν, συγγραφέας μιας περίφημης έκθεσης που προανήγγειλε τη σοβαρότητα του προβλήματος της υπερθέρμανσης και δημοσιοποιήθηκε πριν από 15 χρόνια.
Προειδοποίησε πως μία αύξηση 3 έως 4 βαθμών της θερμοκρασίας της Γης θα ήταν «ολέθρια» και θα προκαλούσε «ακραίες» αν όχι «φονικές» θερμοκρασίες σε ζώνες του κόσμου με μεγάλο πληθυσμό όπως στην Ινδία ή την Κίνα που θα οδηγούσαν στον θάνατο εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.
«Σκοτώνουμε τους ανθρώπους σε μεγάλη κλίμακα» με «την ατμοσφαιρική ρύπανση», μεταξύ άλλων, σημείωσε ο Στερν στη διάσκεψη Energy Intelligence Forum που ολοκληρώνεται σήμερα.
«Δεν έχουμε δει μια αύξηση 3 βαθμών εδώ και 3 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν από την εμφάνιση του homo sapiens», επέμεινε για την κλιματική κρίση ο καθηγητής του London School of Economics, ενώπιον ενός ακροατηρίου που αποτελείτο από στελέχη ενεργειακών επιχειρήσεων.
Μια υπερθέρμανση τέτοιου εύρους μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας από 10 έως 20 μέτρα και να αναστατώσει τη ζωή στις παράκτιες περιοχές.
«Δεν ξέρουμε πόσο κοντά είμαστε στην κατάρρευση του συστήματος της Αμαζονίας, της τήξης μόνιμα παγωμένου υπεδάφους [πέρμαφροστ]» που θα απελευθέρωνε τεράστιες ποσότητες μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου ή της τήξης του πάγου της Ανταρκτικής, συνέχισε ο Στερν. «Όμως αναγνωρίζουμε τους κινδύνους» που θα περιελάμβαναν αυτά τα ενδεχόμενα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, εκτίμησε πως η έκθεσή του τού 2006 που θεωρήθηκε «ανησυχητική» στην εποχή της, δεν ήταν στην πραγματικότητα τέτοια.
«Αυτή η μετάβαση στην οποία έχουμε όλοι επιβιβαστεί είναι η ιστορία της ανάπτυξης του 21ου αιώνα. Θα υπάρξουν αναστατώσεις και οφείλουμε επίσης να δημιουργήσουμε ευκαιρίες», εκτίμησε. Αυτή η διαδικασία είναι «εξαιρετικά γοητευτική» για τους οικονομικούς παράγοντες αλλά όλοι θα πρέπει να «επενδύσουν πολύ».
Στην ίδια διάσκεψη, ο Γκράχαμ Βιλ, καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Μπόχουμ του Ρουρ, στη Γερμανία, υπογράμμισε πως η ενεργειακή μετάβαση στη χώρα αυτή επισκιάστηκε εν πολλοίς από τις ανησυχίες πρόσβασης στην ενέργεια αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η χώρα «υπολόγιζε στο φθηνό αέριο από τη Ρωσία, που εξαφανίστηκε σχεδόν από τη μία μέρα στην άλλη», και «αγωνίζεται τώρα για κάθε κυβικό μέτρο αερίου». Η Γερμανία «δεν έχει την ικανότητα να σχεδιάσει την απομάκρυνσή της από τον άνθρακα ενώ θα αγωνίζεται για την επιβίωσή της», είπε.