Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης
Ο πατέρας της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης που πέθανε υπό αστυνομική κράτηση στο Ιράν μετά την σύλληψή της για παραβίαση του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα της χώρας, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν του έχει επιτραπεί η πρόσβαση στα επίσημα αρχεία για τον θάνατο της κόρης του.
«Κανένας δεν μου δίνει μια απάντηση για τον θάνατο της κόρης μου», σημείωσε ο Αμζάντ Αμινί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκαν χθες, Κυριακή, τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Οι αρμόδιες αρχές «όπως και η ιατροδικαστική υπηρεσία δεν μου επιτρέπουν καν να δω τα αρχεία», υπογράμμισε.
Αντ'αυτού του είπαν ότι πρέπει να κάνει υπομονή, συνέχισε.
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί του υποσχέθηκε ότι ο θάνατος της κόρης του θα ερευνηθεί, «αλλά μέχρι τώρα τίποτα δεν έχει γίνει», είπε επίσης ο πατέρας της Αμινί, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Eghtesad-News.
Οι δικηγόροι της Αμινί είχαν αξιώσει από τις δικαστικές αρχές πρόσβαση στα αρχεία και τα βίντεο από τις κάμερες της αστυνομίας.
Η Αμινί πέθανε στο νοσοκομείο στις 16 Σεπτεμβρίου ενώ βρισκόταν σε κώμα, αλλά τα αίτια του θανάτου της παραμένουν άγνωστα.
Αυτή είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών του Ιράν ενώ επισκεπτόταν με την οικογένειά της την Τεχεράνη τον περασμένο μήνα επειδή λίγες τούφες από τα μαλλιά της φαινόντουσαν έξω από την μαντίλα της, πράγμα το οποίο συνιστά παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα της χώρας για τις γυναίκες.
Δεν είναι σαφές τι της συνέβη ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Οι επικριτές κατηγορούν την αστυνομία ηθών για βαναυσότητα. Η αστυνομία απορρίπτει τις κατηγορίες και το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει ότι δεν ευθύνεται η αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι η νεαρή γυναίκα πέθανε από ανακοπή που έπαθε ενώ βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα.
Μετά τον θάνατό της, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο Ιράν κατά της κυβέρνησης. Αυτόπτες μάρτυρες στην Τεχεράνη δήλωσαν ότι και οι δυνάμεις ασφαλείας και οι διαδηλωτές γίνονται ολοένα και πιο βίαιοι.
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν τις πρώτες ώρες της χθεσινής ημέρας. Στην ιρανική πρωτεύουσα γίνονται πορείες σε διάφορα μέρη της πόλης, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν βίαια τις διαδηλώσεις φοιτητών.
Μετά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μερικοί καθηγητές του έγκριτου Πανεπιστημίου Σαρίφ ξυλοκοπήθηκαν, ανέφερε παράλληλα χθες, Κυριακή, σε ανάρτησή της στο Telegram η ιρανική εφημερίδα Εμτεντάντ.
Επίσης καταγγέλθηκε ότι η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν την πανεπιστημιούπολη και ότι ερρίφθησαν πυροβολισμοί.
Από τότε που ξέσπασε το κύμα διαμαρτυρίας που έχει σαρώσει το Ιράν μετά τον θάνατο της Αμινί, οι φοιτητές διαδηλώνουν σε πολλά πανεπιστήμια κατά των ιρανικών αρχών. Σε απάντηση, οι αρχές έχουν ακυρώσει τα μαθήματα στα πανεπιστήμια σε πολλές πόλεις.
Στο μεταξύ, έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών για τις διαμαρτυρίες συζητήθηκε χθες στο κοινοβούλιο. Το νομοθετικό σώμα, στο οποίο κυριαρχούν οι σκληροπυρηνικοί, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ταραχές διοργανώθηκαν από ξένες χώρες και τους εχθρούς του Ιράν για να αποδυναμώσουν το ισλαμικό σύστημα.
Ως εκ τούτου, η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να συνεχίσουν να ενεργούν κατά των ταραξιών, υπογράμμισε το ιρανικό κοινοβούλιο.