Οι ειδικοί πιστεύουν ό,τι οι Ρώσοι θα χρησιμοποιήσουν συσκευές μικρής εμβέλειας ως «προειδοποίηση»
Την Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη ρωσική ομοσπονδία και δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τα ρωσικά εδάφη με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων.
Το διάγγελμα του Πούτιν πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα, η οποία ανησυχεί εκ νέου για το σενάριο έναρξης ενός πυρηνικού πολέμου.
Παρότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την εξέλιξη ενός πυρηνικού χτυπήματος της Ρωσίας, η Μόσχα κατά πάσα πιθανότητα σε μία τέτοια περίπτωση θα καταφύγει στη χρήση στρατηγικών πυρηνικών όπλων, όπως δήλωσαν ειδικοί στο Forbes.
Πρόκειται για συσκευές μικρής εμβέλειας, που είναι σχεδιασμένες για πολεμική χρήση, ώστε να αξιοποιηθούν εναντίον στρατιωτών ή για την καταστροφή κέντρων πληροφοριών.
Τα όπλα αυτά είναι πολύ μικρότερα από τις πυρηνικές κεφαλές μεγάλης εμβέλειας που είναι σχεδιασμένες για να καταστρέφουν ολόκληρες πόλεις.
Ωστόσο η ισχύς των μεγαλύτερων στρατηγικών πυρηνικών όπλων φτάνει έως και τους 100 κιλοτόνους (1 κιλοτόνος ισούται με 1.000 τόνους TNT), ενώ συγκριτικά η βόμβα που χτύπησε τη Χιροσίμα ήταν 15 κιλοτόνοι. Συνεπώς, ένα τέτοιο χτύπημα θα μπορούσε να είναι καταστροφικό.
Όπως δήλωσε στο Forbes ο Δρ. Rod Thornton, ειδικός ασφαλείας στο King’s College London, ο Πούτιν κατά πάσα πιθανότητα δεν θα στοχεύσει εξ αρχής σε κάποια ουκρανική πόλη, ενώ αναμένεται να αποφύγει γενικά την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ένα πυρηνικό χτύπημα ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως «προειδοποίηση» από τη Ρωσία, ώστε να δείξει ότι οι απειλές είναι σοβαρές και ότι είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει τα εδάφη της.
Το αποτέλεσμα ενός πυρηνικού χτυπήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του όπλου που θα χρησιμοποιηθεί, καθώς και από τον τρόπο, τον τόπο και τις γύρω συνθήκες. Ωστόσο, ακόμη και ένα όπλο μικρής εμβέλειας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, καθώς η ραδιενέργεια μπορεί να προκαλέσει χρόνια προβλήματα υγείας σε ανθρώπους, αλλά και να έχει επίπτωση στο περιβάλλον μέχρι την Ασία και την υπόλοιπη Ευρώπη.
«Σε πολλά μέτωπα, ο Πούτιν δέχεται πίεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Thorton στο Forbes. «Όσο πιο απελπισμένος γίνεται…τόσο πιο πιθανή γίνεται και η χρήση ενός πυρηνικού όπλου», συμπλήρωσε ο ίδιος.