Υπολογίζεται ότι 4 δις κόσμου σε όλο τον πλανήτη παρακολούθησαν μέσω τηλεοράσεων μέρος της τελετής για την εκλιπούσα ηγέτιδα της Μεγάλης Βρετανίας
Σχεδόν 4 δις κόσμου σε όλη τη γη παρακολούθησε μέσω τηλεοράσεων τον μεγαλειώδη αποχαιρετισμό και την τελετή για την τελευταία κατοικία της βασίλισσας Ελισάβετ. Στο Λονδίνο ήταν όλοi οι ηγέτες των μεγάλων και μκρότερων χωρών, σχεδόν 2.000 άτομα, πλην του Βλάντιμιρ Πούτιν και τους Λευκορώσου προέδρου, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και δικτατοριών.
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ήταν εκεί και υπέγραψε και το βιβλίο συλλυπητηρίων.
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας ετάφη μαζί με τον επί 73 χρόνια σύζυγό της Φίλιππο, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, σε μια ιδιωτική τελετή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρουσία μόνο μελών της βασιλικής οικογένειας.
Νωρίτερα, η σορός της Ελισάβετ Β’ είχε τοποθετηθεί στη βασιλική κρύπτη, αφού πρώτα αφαιρέθηκαν από το φέρετρο τα σύμβολα της εξουσίας – το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο.
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Στο ίδιο παρεκκλήσι έχουν ταφεί οι γονείς της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και η αδερφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.
Νέα εποχή με Κάρολο
Ό,τι είδαμε σήμερα ήταν μία επίδειξη μακραίωνων παραδόσεων και τελετουργικών για τον αποχαιρετισμό μιας βασίλισσας που συμβόλισε την συνέχεια του έθνους της σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Ανέβηκε στον θρόνο πριν από 70 χρόνια με την βρετανική αυτοκρατορία να απλώνεται στα πέρατα του κόσμου και πέθανε με τη χώρα να πορεύεται εκτός ΕΕ και να αναζητά την έξοδο από την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα που έφεραν πανδημία, ενεργειακή κρίση και κυβερνητικά σκάνδαλα.
Αν δούμε και την μεγαλύτερη εικόνα με συμβολισμούς, σταδιακά χάνονται οι γέφυρες, οι συνδετικοί κρίκοι με τον 20ο αιώνα που στιγματίστηκε από γεγονότα όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η μεταπολεμική περίοδος, ο Ψυχρός Πόλεμος. Ελάχιστες πλέον προσωπικότητες και δη οι εμβληματικές αυτής της εποχής είναι πλέον εν ζωή. Μία εβδομάδα πριν πεθάνει η Βασίλισσα είχε πεθάνει ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Η σημερινή μέρα, λοιπόν, συμβολίζει το πέρασμα στη νέα εποχή με τον βασιλιά Κάρολο στα ηνία για την Βρετανία και τον κόσμο, επισημάνθηκε στην ΕΡΤ.
Διανύουμε μια μεταβατική περίοδο στις αρχές του 21ου αιώνα, και την καθορίζουν γεγονότα, όπως πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, τρομοκρατία, οικονομικές κρίσεις, κλιματική αλλαγή που αλλάζουν τον ρου της ιστορίας.
Τα καυτά προβλήματα
Το δράμα 10 ημερών κορυφώθηκε με την επιτομή των πομπών και των τελετών σήμερα από το Λονδίνο στο Ουίνδσορ.
Αυτό που απομένει στη χώρα που θα μπει από αύριο στα καυτά προβλήματα του κόστους διαβίωσης, είναι η καθημερινότητα που ξημερώνει υπό τη νέα μοναρχία. Πόσο κόστισε ο αποχαιρετισμός στη Βασίλισσα και ποιος το πλήρωσε.
Εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος σε 10 εκατομμύρια λίρες. Ωστόσο οι απαντήσεις που έρχονται αφορούν στην αξία της βασιλικού εμπορικού σήματος που εκτιμάται στην 4η θέση μετά την Google, Apple, Amazon.
Ενώ ο βασιλικός οίκος κοστίζει στους φορολογούμενους 575 εκ. ευρώ ετησίως εκτιμάται ότι αποφέρει 2,88 δισ. ευρώ στη βρετανική οικονομία.
Βαριά κληρονομιά που καλείται να υπερασπιστεί ο βασιλιάς Κάρολος.
Μέχρι στιγμής η δημοφιλία του ανέβηκε με τον τρόπο που χειρίστηκε τον θάνατο της μητέρας του. Ωστόσο είναι μεγάλα τα παπούτσια που καλείται να γεμίσει όπως λέει και μια βρετανική παροιμία και ο χρόνος θα δείξει. Η σύγκριση είναι αναπόφευκτη.