Όλα τα βλέμματα είναι σήμερα στραμμένα στη Βρετανία, μια ιστορική ημέρα για τη χώρα, καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία έφυγε από τη ζωή μετά από μια βασιλεία που διήρκεσε περισσότερα από 70 χρόνια, κηδεύεται.
Εκατοντάδες ξένοι αξιωματούχοι και εστεμμένοι θα παρακολουθήσουν, στο Λονδίνο την επίσημη κηδεία της, μια σπαζοκεφαλιά για την ασφάλεια και τη διπλωματία, ανάμεσα σε προνόμια για ορισμένους και σε αμφιλεγόμενους προσκεκλημένους.
Το πρόγραμμα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ (σε ώρα Ελλάδος) έχει ως εξής:
8:00-10:30
Τελευταία Αγρυπνία στο φέρετρο της βασίλισσας στην έναρξη της τελευταίας ημέρας του εθνικού πένθους. Στις 8:30 (τοπική ώρα, 10:30 ώρα Ελλάδος), οι πύλες του Κοινοβουλίου θα κλείσουν για να ετοιμαστεί η πομπή.
11:00
Οι καμπάνες του Μπιγκ Μπεν θα ηχήσουν πριν το σφυρί της καμπάνας καλυφθεί με ένα χοντρό δερμάτινο επίθεμα, για να μην ακούγονται τα χτυπήματά του για την υπόλοιπη ημέρα, από σεβασμό στη μονάρχη.
12:30
Το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί από τη Βουλή στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, σε άμαξα, που θα βρίσκεται έξω από τη βόρεια πόρτα του Ουεστμίνστερ Χολ. Από εκεί θα μεταφερθεί από μέλη του βασιλικού ναυτικού στο Αββαείο.
Στους δρόμους αναμένεται ότι θα βρίσκεται πλήθος κόσμου. Πίσω από το φέρετρο θα βρίσκεται ο βασιλιάς Κάρολος όπως και μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως έγινε για την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον πρίγκιπα Φίλιππο. Στην πομπή θα μετέχουν και μέλη του στρατού.
13:00
Το φέρετρο της βασίλισσας θα τοποθετηθεί σε ψηλό βάθρο, ενώ το Αββαείο θα είναι γεμάτο από περίπου 2.000 άτομα, μεταξύ των οποίων μέλη της βασιλικής οικογένειας, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας, πρώην Βρετανοί πρωθυπουργοί και ξένοι ηγέτες, όπως ο Τζο Μπάιντεν και άλλες προσωπικότητες, που θα δουν τη διαδικασία.
13:00-14:00
Η κηδεία θα γίνει στο Αββαείο του Ουέστμινστερ από τον κοσμήτορα και τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι. Η τελετή θα προβληθεί τηλεοπτικά και αναμένεται ότι θα τη δουν εκατομμύρια άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο.
Το συγκεκριμένο Αββαείο επελέγη τόσο λόγω του μεγέθους του και της δυνατότητας φιλοξενίας πολλών τηλεοπτικών συνεργείων, αλλά και επειδή ήταν ο χώρος που έγιναν σημαντικά γεγονότα της ζωής της βασίλισσας, από τη στέψη της μέχρι και τον γάμο της με το πρίγκιπα Φίλιππο. Στο αβαείο έγινε η κηδεία επίσης της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997 και της βασιλομήτορος το 2022.
14:00
Το τέλος της ακολουθίας θα σηματοδοτήσουν τα μουσικά έργα «Last Post» και «Reveille».
14:00-15:00
Το φέρετρο της βασίλισσας θα τοποθετηθεί εκ νέου στην άμαξα και με πομπή θα φτάσει στην Αψίδα του Ουέλινγκτον.
15:00-18:00
Το φέρετρο θα μεταφερθεί στο Ουίνδσορ, όπου η βασίλισσα πέρασε μεγάλο μέρος των τελευταίων ετών αλλά και της ζωής της. Η πομπή θα κατευθυνθεί μέσω του Long Walk στο παρεκκλήσι του St George.
18:00
Η βασίλισσα θα ταφεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μαζί με τον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο. Στη συνέχεια θα γίνει λειτουργία, που επίσης θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. Πριν τον τελευταίο ύμνο, θα αφαιρεθούν από το φέρετρο το βασιλικό στέμμα, το σκήπτρο και η σφαίρα.
Στο τέλος της λειτουργίας, ένας αυλητής θα παίξει ένα μοιρολόγι, καθώς το φέρετρο θα χαμηλώνει στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο, όπου η βασίλισσα θα ταφεί με τον σύζυγό της, τους αγαπημένους της γονείς και την αδερφή της Μάργκαρετ.
21:00
Ο βασιλιάς Κάρολος και στενά μέλη της βασιλικής οικογένειας θα επιστρέψουν στο παρεκκλήσι για ιδιωτική κηδεία, όπου ο ίδιος, όπως έκανε και η Ελισάβετ για τον πατέρα της, θα πετάξει χώμα στο φέρετρό της.
Αμφιλεγόμενοι προσκεκλημένοι, πρωτόκολλο: η διπλωματική σπαζοκεφαλιά της κηδείας της Ελισάβετ Β’
Καθώς το αββαείο του Ουέστμινστερ δεν μπορεί να υποδεχθεί παρά περίπου 2.000 άτομα, μόνο οι αρχηγοί κρατών και ένας ή δύο προσκεκλημένοι ανά χώρα έχουν προσκληθεί σ’ αυτή την πρώτη εθνική κηδεία που τελείται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1965.
Οι εστεμμένοι
Πολυάριθμοι εστεμμένοι επιβεβαίωσαν την παρουσία τους στην κηδεία της Ελισάβετ, η οποία βασίλευσε για περισσότερο από 70 χρόνια.
Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασάκο της Ιαπωνίας θα πραγματοποιήσουν στο Λονδίνο το πρώτο τους ταξίδι στο εξωτερικό από την ενθρόνισή τους το 2019.
Ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό, η σύζυγός του Σαρλίν, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ, η βασίλισσα Μάξιμα και η πριγκίπισσα Βεατρίκη, ο βασιλιάς Φίλιππος των Βέλγων και ο βασιλιάς Χάραλντ Ε’ της Νορβηγίας θα είναι άπαντες παρόιντες, όπως και η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, η οποία είναι πλέον η μοναδική βασιλεύουσα βασίλισσα της Ευρώπης.
Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ’ θα είναι παρών, όπως και ο πατέρας του, ο Χουάν Κάρλος 1ος, ο οποίος παραιτήθηκε το 2014 και ζει πλέον εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Όλοι στο λεωφορείο
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ Μπάιντεν, επικεφαλής στον κατάλογο των διπλωματικών προσκεκλημένων, προσγειώθηκαν χθες, Σάββατο, το βράδυ στο Λονδίνο.
Αντίθετα με άλλους ηγέτες, από τους οποίους ζητήθηκε να φθάσουν στο αββαείο με λεωφορεία ναυλωμένα από τις αρχές, ο Τζο Μπάιντεν πήρε την άδεια να χρησιμοποιήσει «Το Κτήνος» («The Beast») την τεθωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα του.
«Ας αφιερώσουμε μια σκέψη μας στον υπεύθυνο του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων ο οποίος υποχρεώθηκε να ανακοινώσει στον πρόεδρο Μακρόν ότι στο Λονδίνο θα πρέπει να πάρει το λεωφορείο», γράφουν, μάλλον διασκεδάζοντας, σήμερα οι Times.
Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος θα είναι πράγματι παρών, φέρεται να είπε «όχι» στο λεωφορείο, αλλά δεν είναι γνωστό ποιες διευθετήσεις έχουν γίνει.
Μια άλλη δυσκολία έγκειται στο πώς θα τοποθετηθούν οι προσκεκλημένοι στο χώρο, υπογραμμίζουν οι Times: πρέπει «να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος να αισθανθεί κάποιος προσβεβλημένος επειδή τοποθετήθηκε πίσω από μια κολώνα και να εξασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξουν διαμαρτυρίες».
Αμφιλεγόμενοι προσκεκλημένοι
Εκτός από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι οποίοι θα παραστούν στην κηδεία παρά τις εντάσεις που ακολούθησαν το Brexit, μεταξύ των προσκεκλημένων υπάρχουν μερικές μάλλον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες.
Οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου θα είναι παρόντες. Αμφιβολίες εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με την παρουσία του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν (MBS), ο οποίος έχει παραμεριστεί από τη διεθνή σκηνή μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Kινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα είναι απών, όμως ο αντιπρόεδρός του Ουάνγκ Τσισάν θα παρευρεθεί στην κηδεία, ενώ σε μια επίσημη κινεζική αντιπροσωπεία δεν επετράπη να αποτίσει ύστατο φόρο τιμής μπροστά στο φέρετρο της βασίλισσας. Αυτό συνέβη μετά τις κυρώσεις που ελήφθησαν από την Κίνα σε βάρος βρετανών κοινοβουλευτικών οι οποίοι είχαν επικρίνει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ούτε ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα είναι παρών, αλλά η σύζυγός του Ολένα Ζελένσκα απέτισε σήμερα ύστατο φόρο τιμής μπροστά στο φέρετρο της Ελισάβετ Β’.
Δεν προσκλήθηκαν
Η Ρωσία και η Λευκορωσία περιλαμβάνονται σε μια μικρή ομάδα χωρών που έχουν αποκλειστεί από την κηδεία της βασίλισσας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ένας αποκλεισμός που χαρακτηρίστηκε από τη Μόσχα «βλάσφημος» και «ανήθικος».
Η Βιρμανία, πρώην βρετανική αποικία που κυβερνάται από μια στρατιωτική χούντα στην οποία το Λονδίνο έχει επιβάλει κυρώσεις, αλλά επίσης η Συρία, το Αφανιστάν και η Βόρεια Κορέα, αποκλείσθηκαν επίσης.
Η ασφάλεια
«Είμαστε πεπεισμένοι πως οι αξιωματούχοι ολόκληρου του κόσμου που θα έρθουν εδώ θα κατανοήσουν ότι πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση και μια ασυνήθιστη κατάσταση», είχε δηλώσει την Τρίτη ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, προκαταλαμβάνοντας τις επικρίσεις για το αυστηρό πρωτόκολλο ασφαλείας.
Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί απ’ όλη τη χώρα κλήθηκαν για να ενισχύσουν τη Σκότλαντ Γιάρντ.
Μετά την ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας, τα επεισόδια ήταν σπάνια στη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος, όμως σ’ έναν άνδρα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διατάραξη της δημόσιας τάξης επειδή προχθές, Παρασκευή, βγήκε από την ουρά και πλησίασε το φέρετρο.