Προειδοποίηση από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής «οδεύουν προς αχαρτογράφητα εδάφη καταστροφής», προειδοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη δημοσιοποίηση μιας επιστημονικής έρευνας διαφόρων υπηρεσιών που παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες έρευνες για το πρόβλημα.
Η έκθεση υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (VMO), προειδοποιεί πως ο κόσμος «πηγαίνει στη λάθος κατεύθυνση» στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Με τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου να συνεχίζουν να αυξάνονται στην ατμόσφαιρα και τους παγκόσμιους ηγέτες να αποτυγχάνουν να υιοθετήσουν στρατηγικές για να συγκρατήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, η Γη έρχεται πιο κοντά προς επικίνδυνα κλιματικά σημεία κορύφωσης, αναφέρει η έκθεση United in Science.
Ήδη ακραία μετεωρολογικά γεγονότα είναι πιο συχνά και πιο έντονα.
«Καύσωνες στην Ευρώπη. Τεράστιες πλημμύρες στο Πακιστάν... Δεν υπάρχει τίποτα φυσικό σχετικά με τη νέα κλίμακα αυτών των καταστροφών», είπε ο Γκουτέρες σε ένα μήνυμα βίντεο.
Παρά τη 'βουτιά' που σημείωσαν οι εκπομπές στη διάρκεια των λοκντάουν λόγω του κορονοϊού, οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχουν από τότε εκτιναχθεί ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα. Προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν πως οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τους πρώτους έξι μήνες φέτος ήταν κατά 1,2% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019, αναφέρει η έκθεση.
Τα προηγούμενα επτά χρόνια ήταν τα πιο θερμά στα χρονικά.
Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία είναι ήδη 1,1 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής. Και οι επιστήμονες περιμένουν πως ο ετήσιος μέσος όρος θα μπορούσε να είναι από 1,1 έως 1,7 βαθμό Κελσίου θερμότερος έως το 2026 -- που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε ενδεχομένως να ξεπεράσουμε το κατώφλι του 1,5 βαθμού Κελσίου τα επόμενα πέντε χρόνια.
Μέχρι το τέλος του αιώνα, χωρίς επιθετική κλιματική δράση, η παγκόσμια υπερθέρμανση αναμένεται να φθάσει τους 2,8 βαθμούς Κελσίου, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Αλλά ακόμη και στο τρέχον επίπεδο υπερθέρμανσης θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε αρκετά σημεία κλιματικής κορύφωσης.
Το ρεύμα του ωκεανού που μεταφέρει θερμότητα από τους τροπικούς στο βόρειο ημισφαίριο, για παράδειγμα, είναι τώρα το πιο αργό σε 1.000 χρόνια -- θέτοντας σε κίνδυνο ιστορικά καιρικά υποδείγματα, αναφέρει η έκθεση, που περιλαμβάνει τη συμβολή του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ και του Γραφείου του ΟΗΕ για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών.
Σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θεωρείται πολύ ευάλωτος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής -- πλημμύρες, ζέστη, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και καταιγίδες.
Μέχρι τα χρόνια του 2050, πάνω από 1,6 δισεκ. κάτοικοι των πόλεων θα βλέπουν τακτικά θερμοκρασίες μέσου όρου τριών μηνών τουλάχιστον 35 βαθμούς Κελσίου.
Προκειμένου να βοηθηθούν οι κοινότητες να αντεπεξέλθουν, ο VMO υποσχέθηκε να θέσει κάθε άνθρωπο πάνω στη Γη υπό την προστασία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.