Η Βρετανία μετά την Ελισάβετ: Σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Μονόκερως» – Σήμερα το διάγγελμα του νέου βασιλιά

Η Βρετανία μετά την Ελισάβετ: Σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Μονόκερως» – Σήμερα το διάγγελμα του νέου βασιλιά

Τι ακολουθεί έως την κηδεία - Πότε θα γίνει η στέψη του Καρόλου - Δεκαήμερο πένθος στη χώρα

Παγκόσμια συγκίνηση προκαλεί ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ που πέρασε στην αιωνιότητα σε ηλικία 96 ετών σηματοδοτώντας και μία αλλαγή σελίδας για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου έφυγε από τη ζωή ευρισκόμενη στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, ενώ δίπλα της είχε, ως την τελευταία στιγμή, τα παιδιά της και πολλά από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

O μεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ, Κάρολος, σήμερα, θα ανακηρυχθεί επισήμως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Συμβούλιο Ενθρόνισης.

Στη συνέχεια αναμένεται ο νέος βασιλιάς να απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα στο βρετανικό λαό.

Αργότερα θα συνεδριάσει το κοινοβούλιο για να αποτίσει φόρο τιμής στην βασίλισσα και να εγκρίνει το μήνυμα συλλυπητηρίων.

Κατόπιν οι εργασίες του θα ανασταλούν για 10 ημέρες.

Oι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου με δάκρυα στα μάτια, χιλιάδες Λονδρέζοι και τουρίστες, αφήνουν λουλούδια

Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας άλλαξε φόντο σε μαύρο.

Στις 15:30 η πρωθυπουργός της χώρας Λιζ Τρας και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της θα μεταβούν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για ακρόαση με τον νέο βασιλιά. Όλοι οι άντρες του Συμβουλίου κατά την διάρκεια της τελετής υποχρεούνται να φορούν πρωινό κοστούμι με μαύρες ή σκούρες γραβάτες.

 

Αύριο Σάββατο η σορός της βασίλισσας, κατά μία εκδοχή, αναμένεται να μεταφερθεί με το βασιλικό τρένο από το Μπαλμόραλ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ωστόσο, κατ’ άλλες πληροφορίες θα μεταφερθεί οδικώς στο παλάτι του Χόλιρουντ στο Εδιμβούργο και την επομένη στον καθεδρικό ναό της πόλης, τον Άγιο Τζάιλς, όπου θα τελεστεί λειτουργία παρουσία του βασιλιά.