Η κυβέρνηση Σολτς προτρέπει σε χαμηλότερη κατανάλωση
Θα «παγώσει» η Γερμανία; Δεν ξεπερνούν το τρίμηνο, στο καλύτερο σενάριο, τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Γερμανία εάν η Ρωσία κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα, όπως προειδοποιεί η αρμόδια ρυθμιστική αρχή.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας μπορεί να αυξάνονται γρηγορότερα από τους κανονικούς ρυθμούς, αλλά δεν επαρκούν, επισημαίνει η αρμόδια ρυθμιστική αρχή και η Γερμανία εξακολουθεί να αγωνίζεται να έχει αρκετά καύσιμα για να ξεπεράσει τα προβλήματα τον ερχόμενο χειμώνα τονίζεται στο Bloomberg.
O κίνδυνος για δελτίο στην ενέργεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα παραμένει υψηλός. Η κυβέρνηση Σολτς προτρέπει σε χαμηλότερη κατανάλωση, προειδοποιεί για επιβολή δελτίου και αυτή την εβδομάδα επέβαλε φόρο στη χρήση φυσικού αερίου.
Ακόμα κι αν τα αποθέματα φυσικού αερίου μπορέσουν να ανταποκριθούν στον στόχο της Γερμανίας να έχει πληρότητα αποθεμάτων κατά 95% μέχρι τον Νοέμβριο, αυτό θα κάλυπτε μόνο περίπου 2,5 μήνες ζήτησης θέρμανσης, εάν η Ρωσία διακόψει πλήρως τις προμήθειες, σύμφωνα με τον Κλάους Μίλερ, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων. Τα αποθέματα σήμερα φθάνουν το 77%, με το στόχο αυτό πάντως να επιτυγχάνεται δύο εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, αγωνίζεται να γεμίσει τα αποθέματα, αφότου η Μόσχα μείωσε δραστικά τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream, επιδεινώνοντας τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, η οποία μάλιστα φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση προτρέπει σε χαμηλότερη κατανάλωση, προειδοποιεί για επιβολή δελτίου και αυτή την εβδομάδα επέβαλε φόρο στη χρήση φυσικού αερίου.
«Είμαστε λίγο πιο γρήγοροι απ’ ό,τι ήμασταν στο παρελθόν όσον αφορά την πλήρωση του αποθηκευτικού χώρου, αλλά δεν είναι σημάδι ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε», δήλωσε ο Μίλερ σε συνέντευξή του την Τρίτη. «Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ως κίνητρο για περαιτέρω δράση. Ας το συνεχίσουμε».
«Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι όλες οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία θα είναι γεμάτες κατά 95% το Νοέμβριο, ακόμη και υπό καλές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης» ξεκαθάρισε ο Μίλερ.
«Παράταση» για τα γερμανικά πυρηνικά εργοστάσια;
Την ίδια ώρα, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal κάνει λόγο για «οικονομικό πόλεμο» με τη Ρωσία και υποστηρίζει ότι, μετά από 20 χρόνια αποκήρυξης της ατομικής ενέργειας, η γερμανική πολιτική «κάνει μεταβολή» και αποφασίζει την παράταση της λειτουργίας τριών πυρηνικών εργοστασίων.
Πρόκειται για τα πυρηνικά εργοστάσια «Εμσλαντ» στην Κάτω Σαξονία, Ίζαρ 2 στη Βαυαρία και Νέκαρβεστχαϊμ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τα οποία, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, θα τερμάτιζαν τη λειτουργία τους στις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Το δημοσίευμα επικαλείται εκτίμηση κυβερνητικού αξιωματούχου στο Βερολίνο που δηλώνει ότι «τα πυρηνικά εργοστάσια είναι ασφαλή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και θα παραμείνουν ασφαλή και μετά τις 31 Δεκεμβρίου».