Η επαρχία Ντεράα ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από το καθεστώς μετά το 2018
Ηγετικό στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί αφού περικυκλώθηκε από κυβερνητικά στρατεύματα στη νότια Συρία, μετέδωσε χθες Τετάρτη το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στα συριακά σώματα ασφαλείας.
Σύμφωνα με την πηγή του SANA, «οι δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν ειδική επιχείρηση», η οποία οδήγησε «στον θάνατο του τρομοκράτη Αμπού Σάλεμ αλ Ιράκι», στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Ντεράα. Το στέλεχος του ΙΚ «πυροδότησε γιλέκο με εκρηκτικά αφού περικυκλώθηκε και τραυματίστηκε από πυρά».
Ο Αλ Ιράκι ήταν ο στρατιωτικός ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη νότια Συρία, πάντα σύμφωνα με την πηγή που πρόσκειται στα συριακά σώματα ασφαλείας.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Αλ Ιράκι.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ο ηγέτης των τζιχαντιστών κρυβόταν στην περιοχή από το 2018 κι ενεχόταν σε δολοφονίες και στο χάος στη νότια Συρία.
Η επαρχία Ντεράα ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από το καθεστώς μετά το 2018. Ομάδες ανταρτών ωστόσο κατέχουν κάποιους τομείς της, στο πλαίσιο ανακωχής που συμφωνήθηκε με μεσολάβηση της Ρωσίας, του κυριότερου συμμάχου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η παρουσία του ΙΚ στην επαρχία είναι περιορισμένη σ’ έναν μικρό θύλακα: ομάδα εξτρεμιστών που κατείχε τον τομέα ορκίστηκε πίστη σ’ αυτό, προτού ηττηθεί και απωθηθεί.
Μετά την αστραπιαία αύξηση της ισχύος του το 2014 και την κατάληψη τεράστιων τμημάτων του Ιράκ και της Συρίας, το ΙΚ είδε το αυτοανακηρυγμένο «χαλιφάτο» του να καταρρέει δεχόμενο ταυτόχρονες επιθέσεις από πολλές πλευρές. Συνετρίβη το 2017 στο Ιράκ και το 2019 στη Συρία.
Ο περίπλοκος πόλεμος στη Συρία τα τελευταία έντεκα χρόνια, στον οποίο ενεπλάκησαν ξένες δυνάμεις και τζιχαντιστικές οργανώσεις, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους, κατέστρεψε μεγάλο μέρος των υποδομών της χώρας και μετέτρεψε εκατομμύρια κατοίκους της σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες