Η βρετανική κυβέρνηση είναι διαιρεμένη σε δύο στρατόπεδα που προειδοποιούν αναφορικά με διαφορετικές αντιδράσεις αντιμετώπισης των εξελίξεων
Η Βρετανία καταρτίζει σχέδια για οργανωμένες διακοπές της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη βιομηχανία και στα νοικοκυριά στη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ενδεχόμενο να συνυπάρξουν με ελλείψεις στο φυσικό αέριο, όπως μετέδωσε χθες, Τρίτη, το Bloomberg News.
Η μειωμένη ικανότητα παραγωγής ενέργειας μπορεί να αντιστοιχεί στο 1/6 της ζήτησης ενέργειας όταν αυτή κορυφωθεί, σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση αναφορικά “με τη χειρότερη περίπτωση εξέλιξης της κατάστασης”, ακόμη και μετά την έκτακτη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας από την καύση άνθρακα, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλέστηκε πηγές που έχουν λάβει γνώση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο χειρότερο σενάριο εξέλιξης των πραγμάτων, με θερμοκρασίες μικρότερες των μέσων τιμών και μειωμένες εισαγωγές ενέργειας από τη Νορβηγία και τη Γαλλία, η Βρετανία είναι ενδεχόμενο να βρεθεί εκτεθειμένη για ένα τετραήμερο τον Ιανουάριο, οπότε και ενδέχεται να χρειαστεί η εφαρμογή έκτακτων μέτρων για της μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, σύμφωνα με την ίδια δημοσιογραφική αναφορά.
Το αρμόδιο υπουργείο για τις Επιχειρήσεις, την Ενέργεια και τη Βιομηχανική Στρατηγική δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού του Reuters.
Η αναφορά του Bloomberg έγινε μετά την προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Βρετανία βρίσκεται σε τροχιά μακρόχρονης ύφεσης, καθώς οι πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας έχουν προκαλέσει την αύξηση του πληθωρισμού κοντά στο 13%. Ωστόσο, η οποιαδήποτε πολιτική αντίδραση εμποδίστηκε από την εσωτερική κούρσα μεταξύ των Συντηρητικών για την εκλογή νέου πρωθυπουργού στις 5 Σεπτεμβρίου.
Καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδιώκουν να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο περιορίζοντας τη χρήση του και να αυξήσουν τα αποθέματά τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η βρετανική κυβέρνηση είναι διαιρεμένη σε δύο στρατόπεδα που προειδοποιούν αναφορικά με διαφορετικές αντιδράσεις αντιμετώπισης των εξελίξεων, έχοντας από τη μία μεριά την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας και από την άλλη μεριά τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Ρίσι Σούνακ που διεκδικούν την πρωθυπουργία.
Φιλανθρωπικές οργανώσεις, επιχειρηματικές οργανώσεις και πολιτικοί έχουν καλέσει την Τρας και τον Σούνακ να ξεκαθαρίσουν πώς θα βοηθήσουν τους Βρετανούς να αντιμετωπίσουν μία αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά 82% τον Οκτώβριο.