Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στην Λιζ Τρας
Στη Βρετανία όσο περνούν οι μέρες τόσο κορυφώνεται η μάχη για την ηγεσία των Συντηρητικών.
Εν μέσω θέρους, οι δύο μονομάχοι --ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας-- συνεχίζουν με πυρετώδεις ρυθμούς την προεκλογική τους εκστρατεία. Εδώ και δύο εβδομάδες περίπου απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στα μέλη του Συντηρητικού κόμματος που μέχρι τις 2 του Σεπτέμβρη έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στην Λιζ Τρας, όπως και τα γραφεία στοιχημάτων που την θεωρούν πλέον φαβορί. Την στηρίζουν δε, σημαίνοντα στελέχη των Συντηρητικών όπως ο υπουργός 'Αμυνας Μπεν Γουάλας. Ο Γουάλας είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Βρετανία κυρίως για τον τρόπο που χειρίζεται τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μάλιστα πολλά μέλη του κόμματος θα ήθελαν να έχει διεκδικήσει ακόμη και την ηγεσία.
Την Λιζ Τραζ στηρίζει επίσης η ομάδα του Μπόρις Τζόνσον. Ό,τι και αν ακούγεται για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, εξακολουθεί να έχει ισχυρό ρεύμα στη βάση του κόμματος. Πέρα από τα λάθη του, οι Συντηρητικοί δεν ξεχνούν πως ήταν αυτός που πέτυχε μια πολύ μεγάλη νίκη στις εκλογές του 2019. Γι' αυτό άλλωστε κάποιοι ακόμη και την ύστατη στιγμή ελπίζουν ότι θα παραμείνει στην θέση του ή ότι εν πάση περιπτώσει κάποια στιγμή θα επιστρέψει.
Η Τραζ εδώ και καιρό έχει καλλιεργήσει συστηματικά ένα προφίλ που παραπέμπει στην Μάργκαρετ Θάτσερ. Για τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, η Θάτσερ εξακολουθεί να θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες πρωθυπουργούς της νεότερης ιστορίας της χώρας.
Στα αρνητικά της Τρας συμπεριλαμβάνεται η δυσκολία της πολλές φορές να απαντήσει άμεσα στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αλλά και οι ουκ ολίγες γκάφες της, που συχνά πυκνά επανέρχονται στην επικαιρότητα.
Από την άλλη ο πρώην τσάρος της βρετανικής οικονομίας δείχνει να κερδίζει τις εντυπώσεις στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Ο Σούνακ αναμφίβολα είναι πιο επικοινωνιακός από την συνυποψήφια του. Απαντάει με άνεση στις ερωτήσεις βγάζοντας προς τα έξω ένα νεανικό - δυναμικό χαρακτήρα.
Στα αρνητικά του, του καταλογίζουν ένα είδος υπεροψίας που αυτή τη στιγμή δεν τον βοηθάει. Ένα από τα βασικά θέματα της συγκεκριμένης προεκλογικής εκστρατείας είναι το πώς θα αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη του πολιτικού συστήματος. Επίσης του έχει κολλήσει η «ρετσινιά του προδότη». Ήταν από τους πρώτους που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ενώ ο Μπόρις Τζόνσον ήταν ο άνθρωπος που κατά πολλούς τον ανέδειξε.
Το προφίλ του εκλογικού σώματος
Τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος υπολογίζονται σε περίπου 170.000. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στην μεσαία τάξη. Το 56% αυτών ζει στο Λονδίνο και στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αγγλίας. Το 63% είναι άνδρες και το 37% γυναίκες. Περίπου το 40% είναι άνω των 65 ετών οπότε είναι άτομα κατά γενική ομολογία με πολύ συντηρητικές απόψεις. Είναι αξιοσημείωτο πως το 76% των μελών του Συντηρητικού κόμματος είναι υπερασπιστές του Brexit.
Αναφορικά με τις πολιτικές θέσεις των δύο υποψηφίων η μόνη τους ουσιαστική διαφορά έχει να κάνει με την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσουν. Η Τρας έχει δηλώσει πως αν εκλεγεί, από την πρώτη μέρα θα προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες από την ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής. Ο Σούνακ από την άλλη έχει πει ότι προτεραιότητα του είναι ο έλεγχος του πληθωρισμού και η σταθεροποίηση της βρετανικής οικονομίας.
Κατά τα λοιπά λίγο ως πολύ συμφωνούν ότι θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική υλοποιώντας το μανιφέστο του κόμματος όπως αυτό έχει εκπονηθεί κατά την προεκλογική περίοδο του 2019. Άλλωστε και οι δύο τους ήταν μέλη της ίδιας κυβέρνησης.