Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει να επανεξεταστούν όσα γνωρίζουμε για το είδος
Ερευνητές έκαναν μία απρόσμενη ανακάλυψη όσον αφορά στους φαλαινοκαρχαρίες, που αποδεικνύεται ότι είναι παμφάγοι.
Οι γίγαντες των θαλασσών φαίνεται ότι απολαμβάνουν και φύκια, μαζί με μεγάλες μερίδες κριλ, πράγμα που σημαίνει ότι εκθρονίζουν την αρκούδα Κόντιακ ως το μεγαλύτερο παμφάγο στον κόσμο.
Οι ερευνητές μελετούσαν φαλαινοκαρχαρίες στον ύφαλο Ningaloo της Δυτικής Αυστραλίας όταν εντόπισαν τη διατροφική αυτή συνήθεια και πλέον πιστεύουν πως αξίζουν αναθεώρησης όλα όσα γνωρίζουμε για το είδος.
«Ό,τι νομίζαμε πως γνωρίζαμε μπορεί να μην είναι αλήθεια» είπε ο Δρ. Mark Meekan, βιολόγος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών. «Τους είδαμε να έρχονται στο Ningaloo και τους είδαμε να τρέφονται με κριλ και σκεφτήκαμε: "Μπουμ, να η απάντηση"».
«Αλλά, με εξελιγμένες μεθόδους που εξετάζουν τη μικροχημεία αυτών των ζώων, αυτή η ιστορία γίνεται πολύ, πολύ πιο πολύπλοκη» συμπέρανε ο ίδιος.
«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τρέφονται αρκετά με φυτά» δήλωσε ο Meekan. Ο επιστήμονας θεωρεί πως το μέγεθος του φαλαινοκαρχαρία προκάλεσε μια εξελικτική αντίδραση που μετέτρεψε τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα - όπως τα καφέ φύκια sargassum που είναι κοινά στο Ningaloo - σε τροφή.
«Είναι μεγάλα ζώα και όταν είσαι τόσο τεράστιος, χρειάζεται πολλή τροφή» είπε και συμπλήρωσε: «Αλλά, χρειάζονται αρκετή ενέργεια για να ανοίξουν το στόμα τους - να το ανοίξουν σαν πελώριο δίχτυ - μέσα στο νερό. Όταν έχεις ένα στομάχι γεμάτο τροφή, αλλά έχει πάρει και άλγη, τι κάνεις; Το πετάς; Είναι πολύ κοστοβόρο ενεργητικά γιατί ξόδεψες ήδη τόση ενέργεια για να την πιάσεις».
Αυτή η πρακτικά κάποτε έγινε συνήθεια και το είδος άρχισε να χωνεύει τα φύκια, που εντάχθηκαν τελικώς στη διατροφή του.
Ένα δεύτερο μέρος της μελέτης περιελάμβανε τη συλλογή και τον έλεγχο των περιττωμάτων των φαλαινοκαρχαριών. Τα αποτελέσματα από τη μελέτη έδειξαν πως σίγουρα έτρωγαν κριλ, αλλά δεν μεταβολιζόταν μεγάλη ποσότητα αυτού.