Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες
Μετά τις πρώτες εντυπωσιακές εικόνες του τηλεσκοπίου James Webb, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τα ξημερώματα της Παρασκευής (15/7) νέο υλικό από το ισχυρότερο τηλεσκόπιο στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Πρόκειται για δοκιμαστικές φωτογραφίες που δείχνουν τον πλανήτη Δία και κάποια από τα φεγγάρια του, με την Ευρώπη να φαίνεται ευκρινώς στις εικόνες. Οι επιστήμονες της NASA ήθελαν να δουν πως ανταποκρίνεται το τηλεσκόπιο στην παρατήρηση αντικειμένων του ηλιακού συστήματος, όπως ο Δίας, για παράδειγμα.
«Το τηλεσκόπιο James Webb ανταποκρίθηκε καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε και μάλιστα "έπιασε" και το φεγγάρι του Δία, Ευρώπη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ.
Επιπλέον, έδωσε και στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός αστεροειδή και τόνισε πως στην ιστοσελίδά της υπάρχουν ακόμη περισσότερα δεδομένα και στοιχεία για όποιον ενδιαφέρεται να εξερευνήσει τα… μυστικά του σύμπαντος που αποκαλύπτει, πλέον, σε καθημερινή βάση το τηλεσκόπιο James Webb.
Οι επιστήμονες περιμένουν εκπλήξεις
Οι επιστήμονες, πάντως, περιμένουν… εκπλήξεις από τα δεδομένα που θα προσφέρει το τηλεσκόπιο James Webb. «Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μπορεί ακόμη να στείλει το JWST. Αλλά, είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πολλές εκπλήξεις» δήλωσε ο Ρενέ Ντουγιόν. Ο Ντουγιόν είναι ερευνητής για ένα από τα συνδυαστικά όργανα του τηλεσκοπίου, της συσκευής λήψης υπέρυθρων φωτογραφιών (Near-Infrared Imager), αλλά και του φασματογράφου (Slitless Spectrograph) στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA που βρίσκεται στο Μέριλαντ, όπου και έγινε η παρουσίαση των πρώτων έγχρωμων φωτογραφιών του τηλεσκοπίου.
Με το τηλεσκόπιο Webb να έχει τεθεί σε λειτουργία επτά μήνες μετά από την εκτόξευσή του τον Δεκέμβριο, οι αστρονόμοι προετοιμάζονται για «κάτι που βρίσκεται εκεί έξω, το οποίο ποτέ δεν είχαμε υποθέσει ότι θα ήταν εκεί» δήλωσε ο Τζον Μάθερ, αστροφυσικός της NASA που έχει τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ, με την έρευνά του στη δεκαετία του ‘90 να έχει βοηθήσει στην εδραίωση της θεωρίας του Big Bang για τη δημιουργία του σύμπαντος.