Υπέγραψαν μνημόνιο διμερούς συνεργασίας
Σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας πέρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, στην Άγκυρα. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε ότι «η Ελλάδα έχει τώρα αρχίσει να αποτελεί κίνδυνο και για την Ιταλία, γιατί απωθεί παράτυπους μετανάστες που προσπαθούν να καταφύγουν στην Ιταλία».
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η αναφορά ήρθε έπειτα από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου του κρατικού δικτύου TRT. «Η Ελλάδα έχει τώρα αρχίσει να αποτελεί κίνδυνο και για την Ιταλία. Σε αυτές τις απωθήσεις, οι παράτυποι μετανάστες προσπαθούν να καταφύγουν στην Ιταλία. Κι εμείς, προσπαθούμε να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους από τις θάλασσες κάνοντας ό,τι μπορούμε κατά τη διάρκεια αυτών των επαναπροωθήσεων. Η Ιταλία έχει το ίδιο πρόβλημα» είπε ζητώντας από τον πρόεδρο Ντράγκι να πάρει θέση.
«Tο θέμα της μετανάστευσης πρέπει να είναι δίκαιο και αποτελεσματικό» απάντησε ο Ιταλός πρόεδρος και συνέχισε: Βλέπουμε στις θάλασσες μας αυτούς τους ανθρώπους, μεταφέρονται με πλοία. Η στάση μας απέναντι σε αυτό είναι φυσικά πολύ ανοικτή, αλλά πρέπει κάτι να γίνει κατανοητό, δεν είναι δυνατόν να είμαστε ατελείωτα ανοικτοί σε κάποια δεδομένη στιγμή οι χώρες που φιλοξενούν μετανάστες φτάνουν σε ένα σημείο που δεν μπορούν άλλο να αντέξουν. Φυσικά μιλήσαμε με τον πρόεδρο Ερντογάν και θα μιλήσουμε με τους ηγέτες της ΕΕ και θα μιλήσουμε με την Ελλάδα και θα φέρουμε το ίδιο θέμα αλλά έχουμε σύνορα και έχουμε όρια σε αυτά σύνορα, είπε.
Επίσης συμπλήρωσε πως «ενθάρρυνε και συμβούλεψε τον κ. Ερντογάν να μπει στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Όταν λέμε Μεσόγειος, μιλάμε για ένα οικοσύστημα χιλιάδων ετών. Είναι ένα εύθραυστο οικοσύστημα. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα άτομα και το περιβάλλον με σεβασμό από κάθε άποψη. Πρέπει επίσης να κάνουμε τη σωστή διαχείριση των μεταναστών. Το ίδιο με το περιβάλλον, το κλίμα, τη βιοποικιλότητα» είπε.
Νωρίτερα η υποδοχή του Ιταλού πρωθυπουργού στην Άγκυρα έγινε μετά βαΐων και κλάδων. Η ψυχρότητα και οι χαρακτηρισμοί περί δικτάτορα φαίνεται να έχουν μείνει στο παρελθόν με τον Μάριο Ντράγκι να υπογράφει μνημόνιο διμερούς συνεργασίας και να τον συγχαίρει για τις προσπάθειες να δημιουργηθεί διάδρομος για την μεταφορά των Ουκρανικών σιτηρών.
Στη δίνη των εσωτερικών ζητημάτων ο Τούρκος πρόεδρος – Στο 80% ο πληθωρισμός
Το κλίμα όμως που επικρατούσε στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα πάντως δεν αντικατοπτρίζει το κλίμα στην υπόλοιπη χώρα. Με τον πληθωρισμό να αγγίζει σχεδόν το 80% – το υψηλότερο των τελευταίων 24 ετών – και παρά τις τελευταίες ανακοινώσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κόσμος έχει αγανακτήσει από την αφόρητη ακρίβεια.
Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας PIAR που διενεργήθηκε στις δύο πρώτες ημέρες του Ιουλίου δείχνει νέα υποχώρηση του κυβερνητικού ΑΚΡ που συγκεντρώνει 27,8% και άνοδο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος με 29,6%. Αύξηση παρουσιάζει το φιλοκουρδικό HDP, και τα δυο μικρά κόμματα, του πρώην υπουργού Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν και του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, που ανήκουν στη συμμαχία της αντιπολίτευσης.