Πού αποσκοπεί αυτό το μέτρο
Από τις 16 Ιανουαρίου του 2023, οι επισκέπτες στη Βενετία θα πρέπει να πληρώνουν για το προνόμιο να την επισκέπτονται.
Η πόλη πρόκειται να γίνει η πρώτη πόλη στον κόσμο που απαιτεί εισιτήριο εισόδου. Η ημερομηνία έναρξης ανακοινώθηκε από τον σύμβουλο τουρισμού της Βενετίας, Σιμόνε Βεντουρίνι, σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.
Ο Βεντουρίνι χαρακτήρισε το νέο μέτρο μια «μεγάλη επανάσταση» και μια λύση για το πρόβλημα του υπερτουρισμού με το οποίο η πόλη της λιμνοθάλασσας παλεύει εδώ και δεκαετίες.
Το κόστος του εισιτηρίου θα κυμαίνεται από τουλάχιστον τρία ευρώ έως και 10 ευρώ. Η τιμή δεν θα είναι σταθερή, αλλά θα ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των επισκεπτών. Όσο περισσότερα τα αιτήματα για είσοδο, τόσο υψηλότερο θα είναι και το κόστος του εισιτηρίου.
Ο στόχος, εξήγησε ο Βεντουρίνι, δεν είναι να «κλείσει την πόλη», αλλά να κάνει τον κόσμο να κάνει κράτηση της παρουσίας του για να μειώσει τις «τουριστικές κορυφώσεις».
«Η Βενετία είναι μια ζωντανή πόλη και πρέπει να παραμείνει έτσι» τόνισε.
Εξαιρέσεις
Το σύνθετο σύστημα κρατήσεων εισιτηρίων και η διαδικτυακή του πλατφόρμα θα παρουσιαστούν αυτό το φθινόπωρο. Υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις στον κανονισμό του εισιτηρίου εισόδου, εξήγησε ο Μικέλε Ζούιν, σύμβουλος για τον προϋπολογισμό.
Οι κάτοικοι και τα παιδιά κάτω των έξι ετών θα εξαιρούνται, όπως και τα άτομα με αναπηρία, οι ιδιοκτήτες σπιτιών, όσοι έρχονται στην πόλη για λόγους υγείας ή για να επισκεφθούν συγγενείς και όσοι έρχονται για να παρακολουθήσουν αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Οι πελάτες των ξενοδοχείων που θα διανυκτερεύουν στην πόλη θα αποφύγουν επίσης να πληρώσουν το τέλος εισόδου επειδή θα πληρώνουν ήδη τουριστικό φόρο μέσω του ξενοδοχείου τους.
«Δεν είναι ένα σύστημα για να βγάζουμε χρήματα, αλλά να διαχειριζόμαστε τουριστικές ροές», τόνισε ο Zούιν. Τα έσοδα από τα εισιτήρια εισόδου θα διατεθούν για τη μείωση των φόρων των Βενετσιάνων, οι οποίοι είναι ήδη πολύ υψηλοί λόγω του μεγάλου όγκου τουριστών που πρέπει να φιλοξενηθούν.
Η είσοδος θα ισχύει για το ιστορικό κέντρο της Βενετίας και τα ακόλουθα νησιά:
Λίντο ντι Βενέτσια, Παλεστρίνα, Μουράνο, Μπουράνο, Τορτσέλο, Σαν Εράσμο, Ματζόρμπο, Ματζορμπέτο, Βίνιολε, Σαν Αντρέα, Λα Τσερτόζα, Σαν Σέρβολο, Σαν Κλεμέντε και Ποβέλια
Τα πρόστιμα για παραβάσεις εισιτηρίων θα κυμαίνονται από 50 ευρώ έως και 300 ευρώ.
Η Ιταλία απέσυρε όλους τους κανονισμούς εισόδου για τnν Covid-19 στις αρχές Ιουνίου και οι ταξιδιώτες έχουν συρρεύσει στη χώρα εγκαίρως για τη θερινή περίοδο του 2022.
Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ο Βεντουρίνι είπε στη RAI, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ότι η πανδημία είχε προβληματίσει τις αρχές της πόλης.
«H Covid μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που ήταν καθημερινό φαινόμενο πριν από την πανδημία δεν είναι πλέον αποδεκτό, η νοοτροπία έχει αλλάξει, όπως και η ευαισθησία [προς τα πλήθη]», είπε.
Εξήγησε ότι το σύστημα κρατήσεων «θα μας έδινε την ευκαιρία να μάθουμε πόσα άτομα προβλέπονται για εκείνη την ημέρα και να βαθμονομήσουμε τις υπηρεσίες σύμφωνα με τον αριθμό».
Ο Βεντουρίνι είπε επίσης τον Απρίλιο ότι ο ιστότοπος θα επισήμανε στους ανθρώπους που θέλουν να επισκεφτούν την πόλη ότι μπορεί να θελήσουν να αλλάξουν γνώμη.
“Μπορούμε να πούμε, «Αγαπητέ επισκέπτη, δεν σας συμβουλεύουμε να έρθετε αυτήν την ημερομηνία επειδή είναι Δεκαπενταύγουστος ή Πάσχα, θα έχει πολύ κόσμο, οπότε θα σας εμποδίσει να κάνετε μια ειρηνική επίσκεψη, και αν το κανονίσετε μια εβδομάδα αργότερα, μπορείτε να απολαύσετε την επίσκεψή σας περισσότερο», είπε.
Ο Βεντουρίνι προέβλεψε επίσης ότι η Βενετία δεν θα είναι η τελευταία πόλη που θα εισαγάγει τη χρέωση εισόδου.
«Νομίζω ότι πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που ζουν με σημαντικό αριθμό ημερήσιων ταξιδιωτών μας παρακολουθούν για να καταλάβουν με ποιον τρόπο μπορούν να εισαγάγουν ένα παρόμοιο σχέδιο», είπε.
Μπορεί η Βενετία να είναι η πρώτη πόλη που εισήγαγε ένα τέλος, αλλά ήδη ένα χωριό στην Ιταλία έχει επιβάλει χρέωση για ημερήσιους ταξιδιώτες.
Η Τσίβιτα Ντι Μανιορέτζιο, ένα μικρό γραφικό χωριό σε λόφο στην κεντρική Ιταλία εισήγαγε μια συμβολική αμοιβή 1,50 ευρώ το 2013.
Ο δήμαρχος Φραντσέσκο Μπιτζότι το σχεδίασε ως κόλπο μάρκετινγκ για να προσελκύσει τουρίστες στο χωριό του σε έναν γκρεμό, γνωστό ως «η πόλη που πεθαίνει».
Η χρέωση κέντρισε το ενδιαφέρον των επισκεπτών σε τέτοιο βαθμό που οι τουρίστες αυξήθηκαν από 40.000 το 2009 σε 1 εκατομμύριο το 2018.