ΗΠΑ – Αμβλώσεις: Πιέσεις στις εταιρείες τεχνολογίας για να διασφαλίσουν τα δεδομένα των χρηστών

ΗΠΑ – Αμβλώσεις: Πιέσεις στις εταιρείες τεχνολογίας για να διασφαλίσουν τα δεδομένα των χρηστών

Εντείνονται οι αντιδράσεις για την απόφαση που πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο

Μετά την ανατροπή της ιστορικής απόφασης Roe v. Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την Παρασκευή (24/6), οι τεχνολογικές εταιρείες δέχονται πιέσεις για να πάρουν θέση σχετικά με τη χρήση διαδικτυακών δεδομένων που στοχεύει στην ενοχοποίηση ατόμων που αναζητούν ή παρέχουν υπηρεσίες άμβλωσης.

Οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση και των πολιτικών δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι υπάρχουν ελάχιστοι ομοσπονδιακοί κανονισμοί σχετικά με το ποιες πληροφορίες συλλέγουν και διατηρούν οι εταιρείες τεχνολογίας, γεγονός που διευκολύνει την πρόσβαση σε ενοχοποιητικά δεδομένα σχετικά με την τοποθεσία, τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο και το ιστορικό επικοινωνίας.

Τέτοια δεδομένα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τη δίωξη γυναικών σε κράτη με αυστηρούς νόμους περί αμβλώσεων. Αυτού του είδους η νομική αντιμετώπιση μπορεί τώρα να γίνει πιο διαδεδομένη, δήλωσε στην Guardian ο Imran Ahmed, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας υπεράσπισης του Center for Countering Digital Hate.

«Αυτές οι εταιρείες πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά τους τρόπους με τους οποίους οι πλατφόρμες τους θα χρησιμοποιηθούν ως όπλα για την ποινικοποίηση των ανθρώπων που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για την άμβλωση, και πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συμβεί», τόνισε.

 

Παρά τις αυξανόμενες αυτές εκκλήσεις, καμία μεγάλη τεχνολογική εταιρεία μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής δεν είχε προβεί σε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με το πώς θα χειρίζονται τέτοια δεδομένα και πώς θα ανταποκρίνονται στα σχετικά αιτήματα των αρχών επιβολής του νόμου στο μέλλον.

Οι εταιρείες Meta (Facebook), Uber, Lyft, Google και Apple δεν απάντησαν σε αίτημα της βρετανικής εφημερίδας για σχολιασμό.

Οι μικρότερες εταιρείες έχουν επίσης στοχοποιηθεί με ερωτήματα σχετικά με τις πρακτικές τους όσον αφορά τα δεδομένα, καθώς μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έγιναν viral οι εκκλήσεις για τη διαγραφή των εφαρμογών παρακολούθησης του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες, σε αντίθεση με τους τεχνολογικούς γίγαντες, έχουν πάρει θέση δημόσια.

«Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, ακούμε τον θυμό και την αγωνία που προέρχεται από την κοινότητά μας στις ΗΠΑ», ανέφερε σε δήλωσή της η εφαρμογή παρακολούθησης περιόδου Clue. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προστασία των δεδομένων αναπαραγωγικής υγείας σας».

Η ομάδα υπεράσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων Electronic Frontier Foundation (EFF) συμβούλεψε τις τεχνολογικές εταιρείες να προετοιμαστούν προληπτικά για ένα μέλλον στο οποίο θα τους επιδίδονται κλητεύσεις και εντάλματα που θα ζητούν δεδομένα χρηστών για τη δίωξη των αιτούντων και των παρόχων αμβλώσεων.

Η ομάδα συνιστά στις εταιρείες να επιτρέπουν ψευδώνυμη ή ανώνυμη πρόσβαση, να σταματήσουν την παρακολούθηση συμπεριφοράς και να διατηρούν όσο το δυνατόν λιγότερα δεδομένα. Υποστηρίζει επίσης την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο από προεπιλογή και την αποφυγή συλλογής πληροφοριών τοποθεσίας.

Η απόφαση αυτή ανέδειξε μια μακροχρόνια κρίση προστασίας της ιδιωτικής ζωής που επηρεάζει τους χρήστες των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων τεχνολογικών υπηρεσιών, τόνισε ο Ahmed. Την περασμένη εβδομάδα νομοθέτες, μεταξύ των οποίων και η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, παρουσίασαν νομοσχέδιο που απαγορεύει «στους μεσίτες δεδομένων να πωλούν ή να μεταφέρουν δεδομένα θέσης και υγείας».

«Οι μεσίτες δεδομένων επωφελούνται από τα δεδομένα τοποθεσίας εκατομμυρίων ανθρώπων, θέτοντας σοβαρούς κινδύνους για τους απανταχού Αμερικανούς, πουλώντας τις πιο προσωπικές τους πληροφορίες», ανέφερε τότε σε δήλωσή της η Γουόρεν και συνέχισε λέγοντας ότι «με αυτό το εξτρεμιστικό ανώτατο δικαστήριο έτοιμο να ανατρέψει την απόφαση Roe v. Wade και με τις πολιτείες να επιδιώκουν να ποινικοποιήσουν τη βασική υγειονομική περίθαλψη, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ το Κογκρέσο να προστατεύσει τα ευαίσθητα δεδομένα των καταναλωτών».