Σύμφωνα με τη Μόσχα 15 επιθετικά και αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) συμμετείχαν στην αεροπορική επιδρομή
Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι απέκρουσε μια «τρελή» απόπειρα των δυνάμεων του Κιέβου να ανακαταλάβουν το στρατηγικής σημασίας Φιδονήσι, κοντά στις ακτές της νότιας Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα, το οποίο κατέλαβε η Μόσχα κατά την έναρξη της επίθεσής της στην Ουκρανία.
Αυτό το μικρό νησί έγινε διάσημο την πρώτη μέρα του πολέμου όταν Ουκρανοί συνοριακοί φρουροί που στάθμευαν εκεί απέρριψαν την απαίτηση ρωσικού πολεμικού πλοίου να παραδοθούν, με ένα μέλος της φρουράς να απαντά στους Ρώσους να «πάνε να γαμ...»
Εκτός από τη συμβολική του αξία, το νησί είναι επίσης στρατηγικής σημασίας λόγω της θέσης του στα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, η οποία παρέχει ένα προνομιακό παρατηρητήριο και ένα μέρος για την ανάπτυξη συστημάτων άμυνας εδάφους-αέρος.
Η Μόσχα έχει ισχυριστεί ξανά στο παρελθόν ότι απέτρεψε προσπάθειες προσέγγισης των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά αυτή που ανέφερε σήμερα φαίνεται να διακρίνεται από την έκταση των μέσων που κινητοποιήθηκαν.
«Τη (Δευτέρα) 20 Ιουνίου στις 5 π.μ., το καθεστώς του Κιέβου έκανε μια ακόμη τρελή προσπάθεια να καταλάβει το Φιδονήσι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανικές δυνάμεις «σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν αεροπορικούς βομβαρδισμούς και μαζικά πλήγματα με πυροβολικό (...) προτού κάνουν απόβαση και καταλάβουν» το νησί, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι 15 ουκρανικά επιθετικά και αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) συμμετείχαν σε μια αεροπορική επιδρομή και πως συστοιχίες εκτοξευτήρων πυραύλων και ολμοβόλων που εξαπέλυσαν πυρά προς το νησί.
Ωστόσο, τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας αναχαίτισαν όλα τα βλήματα και κατέρριψαν 13 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, «αναγκάζοντας τον εχθρό να εγκαταλείψει οποιαδήποτε απόβαση στο Φιδονήσι», είπε ο Κονασένκοφ.
Πρόσθεσε ότι ρωσικά ραντάρ εντόπισαν στην περιοχή του νησιού ένα αμερικανικό drone παρατήρησης RQ-4 «Global Hawk».
Οι δηλώσεις του Κονασένκοφ δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την αποτυχία αυτή οι ουκρανικές δυνάμεις στόχευσαν πλατφόρμες γεώτρησης υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα.
Σήμερα οι αρχές στην Κριμαία, μια χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014, δήλωσαν ότι μία από αυτές τις υποδομές εξακολουθούσε να καίγεται. Επτά άτομα αγνοούνται.