Η Μόσχα υποστηρίζει πως έχει σκοτώσει σχεδόν 2.000 ξένους μαχητές
Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Ντενίς Πουσίλιν, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει τη στρατιωτική της επίθεση για να «απελευθερώσει» όλη την Ουκρανία και να καταλάβει το Κίεβο.
«Θα πω ότι (πρέπει) να απελευθερώσουμε όλη την Ουκρανία, και φυσικά τη ρωσική πόλη του Κιέβου και τη δυτική Ουκρανία», δήλωσε ο Πουσίλιν, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. «Αυτό θα επέτρεπε να μην μεταθέσουμε αυτή τη βαριά ευθύνη στην επόμενη γενιά», πρόσθεσε.
Εξαπολύοντας στις 24 Φεβρουαρίου την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία επιχείρησε αρχικά να κατακτήσει το Κίεβο, αλλά η αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις ανάγκασε τις ρωσικές δυνάμεις να υποχωρήσουν. Έκτοτε, η Μόσχα έχει εστιάσει την επίθεσή της στην ανατολική Ουκρανία στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών εδαφών, των «Λαίκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Η Μόσχα αιτιολογεί την εισβολή της κατά της γείτονάς της επικαλούμενη την ανάγκη «προστασίας» των πληθυσμών του Ντονμπάς από ουκρανικές δυνάμεις που το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει ναζιστικές. Ο Πούτιν αρνείται επίσης την ύπαρξη ενός ουκρανικού έθνους και λαού, πιστεύοντας ότι ιστορικά Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ένα.
Η Μόσχα υποστηρίζει πως έχει σκοτώσει σχεδόν 2.000 ξένους μαχητές
Την ίδια ώρα, ο ρωσικός στρατός δήλωσε σήμερα ότι λίγοι λιγότεροι από 7.000 "ξένοι μισθοφόροι" από 64 χώρες έχουν φθάσει στην Ουκρανία από την έναρξη της σύγκρουσης και πως σχεδόν 2.000 από αυτούς έχουν σκοτωθεί. "Οι κατάλογοί μας, στις 17 Ιουνίου, περιλαμβάνουν μισθοφόρους και ειδικούς στους εξοπλισμούς από 64 χώρες συνολικά. Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, 6.956 έχουν φθάσει στην Ουκρανία, 1.956 έχουν ήδη σκοτωθεί, 1.779 έχουν ξαναφύγει", ανέφερε σε μια ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το ρωσικό υπουργείο προσθέτει πως η Πολωνία είναι ο "απόλυτος ηγέτης" μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε αριθμούς μαχητών που έχουν πάει στην Ουκρανία και ακολουθούν η Ρουμανία και η Βρετανία. Η ανακοίνωση συνοδεύεται από έναν πίνακα με τον αριθμό των ξένων μαχητών ανά εθνικότητα που έχουν πάει στην Ουκρανία και τις απώλειες που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό.
Αναφέρει, για παράδειγμα, πως 59 Γάλλοι "μισθοφόροι" από τους 183 που πήγαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, σκοτώθηκαν αφότου ξεκίνησε η ρωσική επίθεση. Οι χώρες που σύμφωνα με τη Μόσχα έχουν καταγράψει τις περισσότερες απώλειες είναι η Πολωνία (378 θάνατοι), οι Ηνωμένες Πολιτείες (214), ο Καναδάς (162) και η Γεωργία (120). Αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, χιλιάδες ξένοι εθελοντές, κυρίως Ευρωπαίοι, πήγαν στη χώρα αυτή για να βοηθήσουν τις δυνάμεις του Κιέβου.
Η Ρωσία παρουσιάζει τους μαχητές ως "μισθοφόρους" χρησιμοποιώντας έναν υποτιμητικό όρο που αφήνει να εννοηθεί πως κίνητρό τους ήταν το κέρδος. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταδικάσει σε θάνατο τρεις από αυτούς, δύο Βρετανούς και έναν Μαροκινό. Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί και οι Δυτικοί σύμμαχοί τους υπογραμμίζουν πως αν υπάρχουν μισθοφόροι, αυτοί βρίσκονται στο ρωσικό στρατόπεδο, κυρίως με την παρουσία στοιχείων του ομίλου Wagner, μισθοφόρων που έχουν αναπτυχθεί από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη και το Μάλι.