«Η αλλαγή έχει άμεση ισχύ»
Στον ΟΗΕ, η Τουρκία θα ονομάζεται εφεξής επισήμως σε όλες τις γλώσσες με το τουρκικό της όνομα, το "Türkiye", κι όχι πλέον "Turkey", κάτι το οποίο επιθυμούσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η αλλαγή έχει άμεση ισχύ», δήλωσε στο AFP Στεφάν Ντιζαρίκ, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο διπλωμάτης διευκρίνισε ότι με επίσημη επιστολή της Άγκυρας, που διαβιβάσθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη 1η Ιουνίου, επισημοποιήθηκε αμέσως η αλλαγή του ονόματος της Τουρκίας.
Την Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter την επιστολή αυτή, την οποία είχε υπογράψει, που απευθυνόταν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και ζητούσε "το όνομα της χώρας μας στον ΟΗΕ, στις ξένες γλώσσες, να καταχωρισθεί ως 'Türkiye'".
Η Άγκυρα ζητεί ως εκ τούτου να μην ονομάζεται πλέον «Turquie» στα γαλλικά και κυρίως "Turkey" στα αγγλικά, μια λέξη σημαίνει επίσης "γαλοπούλα" στην αγγλική γλώσσα, και θα μπορούσε ως εκ τούτου να έχει μια αρνητική συνεκδοχή.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρεται στην ανάρτησή του στο Twitter στη βούληση του προέδρου Ερντογάν, από τα τέλη του 2021, «να αυξηθεί η αξία της επωνυμίας της χώρας μας».
Πράγματι, στον οικονομικό τομέα, η Άγκυρα επιθυμεί εδώ και κάποια χρόνια να επιβάλλει διεθνώς την εμπορική επωνυμία "made in Türkiye" αντί της "made in Turkey".
"Ορισμένοι μπορεί να θεωρήσουν αυτήν την αλλαγή ονόματος ανόητη, αλλά αυτή τοποθετεί τον Ερντογάν στον ρόλο του προστάτη και του θεματοφύλακα του διεθνούς σεβασμού απέναντι στη χώρα", σημειώνει ο Μουσταφά Ακσακάλ, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον, τον οποίο επικαλέστηκαν χθες οι New York Times.
Η αμερικανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τον Ιούνιο του 2023, έπειτα από 20 χρόνια που ο Ερντογάν θα βρίσκεται στην εξουσία, η Τουρκία θα έχει προεδρικές εκλογές και θα γιορτάσει επίσης τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.