Κάγκελα παντού και τρομοφόβος στην Ευρώπη μετά το Βερολίνο

Κιγκλιδώματα, τσιμινεντένια εμπόδια και πάνοπλοι αστυνομικοί σε όλα τα κεντρικά σημεία και τις χριστουγενιάτικες αγορές – Έκτακτα μέτρα ασφαλείας και στη Μόσχα

Τα ερωτηματα παραμένουν, 4 ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα με 12 νεκρούς στην καρδιά του Βερολίνου. Πως αστυνομία δεν παρατήρησε την "τρελή" πορεία του τεράστιου φορτηγού μέσα στην πόλη επί μισή ώρα πριν πέσει πάνω στους επισκέπτες της χριστουγεννιάτικης αγοράς; Και γιατί  δεν τοποθετήθηκαν εμπόδια γύρω απ΄τις αγορές μετά την εμπειρία της Νίκαιας και παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία βρισκόταν σε επιφυλακή για ενδεχόμενο χτύπημα; 

Η Ευρώπη – ειδικά οι χώρες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Συρία και στο Ιράκ – φοβάται νέο χτύπημα τις μέρες των εορτών γιαυτό «θωρακίζονται», αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος που και πότε θα ξανασυμβεί μια επίθεση. 

Τσιμεντένιο τείχος στο Βερολίνο 

Εμπόδια από μπετόν τοποθετούνται πλέον γύρω  από τη Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, στην πλατεία Breitscheid, εκεί όπου τη Δευτέρα ένας φερόμενος ως τρομοκράτης έριξε φορτηγό αρκετών τόνων πάνω στο πλήθος σκοτώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες. 

Με παρόμοια τσιμεντένια τοιχία θωρακίζονται και   οι χριστουγεννιάτικες αγορές της Δρέσδης και της Ερφούρτης, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί θα περιπολούν όχι μόνο στις χριστουγεννιάτικες αγορές, άλλα και σε διάφορα κεντρικά σημεία των πόλεων. Επίσης θα τοποθετηθούν κάμερες, ώστε να παρακολουθούνται τυχόν ύποπτες κινήσεις. 

Μέτρα γύρω από το Μπάκινγχαμ 

Η αστυνομία του Λονδίνου διαβεβαιώνει ότι διαθέτει "λεπτομερή σχέδια για την προστασία των δημόσιων εκδηλώσεων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς".

Προκειμένου να αποφευχθεί μία επίθεση με όχημα, η Σκότλαντ Γιαρντ ενισχύει την ασφάλεια γύρω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μετά την επίθεση στο Βερολίνο.  Η κυκλοφορία, η οποία υπόκειτο ήδη σε περιορισμούς, θα απαγορεύεται από τις 10:45 έως τις 12.30 την ώρα της αλλαγής της Φρουράς, ένα "απαραίτητο προληπτικό μέτρο" λόγω της παρουσίας στρατιωτικών και τουριστών σε αυτό το "εμβληματικό" σημείο. 

Επίσης, έχει ξεκινήσει μια αναθεώρηση των διαδικασιών ασφαλείας, όπως το κάνει γενικά όταν σημειώνεται μια επίθεση σε ευρωπαϊκή πόλη.

Το επίπεδο τρομοκρατικού συναγερμού στη Βρετανία παραμένει από τον Αύγουστο του 2014 στο "σοβαρό", στην τέταρτη βαθμίδα μιας πεντάβαθμης κλίμακας.

Απαγόρευση φορτηγών σε «ευαίσθητες περιοχές» στην Ιταλία 

Αύξηση των μέτρων ασφαλείας αποφασίστηκε στην Ιταλία, μετά τις επιθέσεις στο Βερολίνο και την 'Αγκυρα. Σύμφωνα με τον Τύπο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα λεγόμενα «παθητικά μέτρα ασφαλείας», με κιγκλιδώματα και άλλα μέσα ικανά να εμποδίζουν την είσοδο, κυρίως σε «ευαίσθητες περιοχές» σε μεγάλα φορτηγά. Όταν οι αρχές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός, θα μπορεί να αποφασίζεται ακόμη και η ακύρωση εκδηλώσεων ή δημοσίων συναντήσεων.

«Στην Ιταλία δεν υπάρχει ο κίνδυνος μηδέν και η εγρήγορση κατά της τρομοκρατίας είναι πάντα ιδιαίτερα υψηλή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. 

Μπλόκο για τα φορτηγά στις εισόδους της Μόσχας 

Η Ρωσία έχει ακόμα ένα λόγο να φοβάται τρομοκρατικό χτύπημα καθώς ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα έγινε στόχος και  δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, λίγη ώρα πριν την επίθεση στο Βερολίνο. 

Στη διάρκεια των γιορτών - προκειμένου να αποτραπούν ενδεχόμενες επιθέσεις φορτηγών όπως αυτή στο Βερολίνο - η τροχαία της Μοσχας ανακοίνωσε ότι η  πρόσβαση στους δημόσιους χώρους θα μπλοκαριστεί από φορτηγά.  

"Βαρέα οχήματα θα αναπτυχθούν για να μπλοκάρουν σημαντικές διασταυρώσεις" που οδηγούν σε περιοχές δημόσιων εορτασμών, δήλωσε ο Βίκτορ Κοβαλένκο, επικεφαλής της τροχαίας στη Μόσχα. 

Στη Ρωσία οι γιορτές διαρκούν έως το ορθόδοξο Νέο Έτος που γιορτάζεται στις 14 Ιανουαρίου και η Μόσχα έχει πολλές χριστουγεννιάτικες αγορές. Στις 31 Δεκεμβρίου, η Κόκκινη Πλατεία υποδέχεται δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.