Δεν θα εισάγονται τα αυτοκίνητα, τα κινητά τηλέφωνα, οι οικιακές συσκευές και τα καλλυντικά
Το Πακιστάν απαγόρευσε την εισαγωγή όλων των μη αναγκαίων ειδών πολυτελείας, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την οικονομία του, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Πληροφοριών, περιγράφοντας μια κατάσταση την οποία χαρακτήρισε «οικονομική έκτακτη ανάγκη».
Το έλλειμμα του Πακιστάν έχει εκτοξευθεί και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας μειώνονται ενώ η πακιστανική ρουπία έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.
«Σε όλα αυτά τα μη αναγκαία είδη πολυτελείας που δεν χρησιμοποιούνται από το ευρύτερο κοινό, θα απαγορευτεί η εισαγωγή», είπε η Μαριγιούμ Αουρανγκζέμπ στους δημοσιογράφους. Τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική αστάθεια, για την οποία η υπουργός επέρριψε την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιμράν Χαν.
«Η κατάσταση είναι επείγουσα», τόνισε.
Μεταξύ των ειδών που θα απαγορευτούν είναι τα αυτοκίνητα, τα κινητά τηλέφωνα, οι οικιακές συσκευές και τα καλλυντικά.
Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν για πόσο διάστημα θα διαρκέσει η απαγόρευση, αλλά η Αουρανγκζέμπ είπε ότι σε συνδυασμό με άλλα δημοσιονομικά μέτρα, θα βοηθήσει να μην δαπανηθούν συναλλαγματικά αποθέματα τους επόμενους δύο μήνες. Σε ετήσια βάση, με τα μέτρα αυτά θα εξοικονομηθούν 6 δισεκ. δολάρια, υποστήριξε.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, τα μέτρα δεν αφορούν τις εισαγωγές καυσίμων, φαγώσιμων ελαίων και οσπρίων, δηλαδή τα τρία είδη που αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο των εισαγωγών στο Πακιστάν.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα του Πακιστάν μειώθηκαν ραγδαία τους τελευταίους μήνες, από τα 16,3 δισεκ. δολάρια στα τέλη Φεβρουαρίου στα μόλις 10 δισεκ. τον Μάιο. Το οικονομικό επιτελείο του Πακιστάν συζητά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επανέναρξη ενός χρηματοδοτικού προγράμματος που είχε τεθεί σε εφαρμογή για πρώτη φορά το 2019.